Volledig scherm
© Breda International Airport

Duurzaamheid inzet top op vliegveld Seppe

BREDA - De drie grootste gemeenten van West-Brabant (Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom) beleggen samen een speciale 'duurzaamheidstop' op vliegveld Seppe. Met de bijeenkomst op 10 oktober hopen de gemeenten particulieren, bedrijven en overheden te inspireren maatregelen te nemen om de duurzaamheid te vergroten.

"We staan als Nederland aan de vooravond van een schaalvergroting als het om duurzaamheid gaat", zegt wethouder Paul de Beer (financiën en duurzaamheid) van Breda. "Ons land loopt achter op andere Europese landen. Er is een inhaalslag nodig."

Net als zijn collega's Toine Theunis van Roosendaal en Yvonne Kammeijer van Bergen op Zoom verwacht De Beer dat het volgende kabinet duurzaamheid weer hoger op de agenda zet. "Op zich gebeurt er al veel in West-Brabant, maar het is zaak dat de gemeenten op dit gebied niet afzonderlijk opereren. Als gemeente alleen vind je de oplossing niet. Met deze bijeenkomst willen we niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de nieuwe generatie scholieren en studenten bij dit thema betrekken."

Wethouder Theunis verbaast zich over de achterstand van Nederland als het om duurzaamheid gaat. "In Duitsland zie je bedrijfscomplexen met platte daken waarop duizenden zonnepanelen staan. Bij ons op Borchwerf zijn talloze bedrijven met platte daken te vinden. Daar moet dat ook gerealiseerd kunnen worden."

Wethouder Yvonne Kammeijer van Bergen op Zoom: "We willen faciliteiten bieden. Op wijkniveau zijn mensen bezig hun huizen te isoleren. Daarin kunnen we ze adviezen geven. Het is ook een bewustwordingsproces. Vaak realiseren mensen zich niet dat afval ook een grondstof is. Het is vaak te recyclen."

Tijdens de bijeenkomst worden verschillende workshops gegeven. Er is een optreden van Jort Kelder en astronaut André geeft de lezing 'Energie en de Toekomst'. De 'top' vindt plaats op 10 oktober, de landelijke Dag van de Duurzaamheid. De locatie is Breda International Airport (Seppe).

Aanmelden kan via de website winstdoorduurzaamheid.nl.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
806 stemmen