Volledig scherm
© Pixabay.com

Duits leren op de basisschool?

ROOSENDAAL - Leerlingen van groep 7 en 8 hoeven niet bang te zijn dat ze de derde en vierde naamval door elkaar halen, wat basiskennis van de Duitse taal is volgens Daan van Hassel en Niels Jakobs meer dan voldoende voor de bovenbouw van de basisschool. 

De twee 17-jarige vwo 5-leerlingen van het Norbertus College uit Roosendaal willen dolgraag dat in navolging van Engels ook het vak Duits op basisscholen wordt ingevoerd. "Met name in Limburg en andere grensgebieden in het oosten van ons land wordt her en der al Duits gegeven aan scholieren uit groep 7 en 8. Daarvoor gebruiken de docenten vaak een methode die ze zelf hebben ontwikkeld.

Navraag van ons bij grote uitgeverijen als Malmberg leert dat er geen uitgebreide basischoolmethode voor Duits bestaat. Die zouden wij graag ontwikkelen, maar eerst moeten we ons profielwerkstuk inleveren." Het onderzoek voor dat werkstuk bestaat uit het verschil meten tussen basisschoolleerlingen die wel Duitse les krijgen en leerlingen die dat niet krijgen.

"In het Limburgse Simpelveld testen we de kinderen die het al gewend zijn om Duits te leren. Hun resultaten zetten we tegenover die van 250 kinderen van zeven Roosendaalse basisscholen die het zonder deze interessante taal moeten stellen. We testen ze op het gebied van woordenschat, begrijpend lezen en luistervragen.

In december moeten we ons 'vergelijkend warenonderzoek' inleveren op school." Daan en Niels hopen aan te tonen dat het geven van basisstof Duits aan groep 7 en 8 de moeite loont en dat het voor veel kinderen makkelijker wordt deze taal te volgen op de middelbare school.

"Duitsland is onze belangrijkste handelspartner en Duits is in Europa een van de meest gesproken talen. Wij denken dat leerlingen een voorsprong hebben als ze de taal goed onder de knie krijgen."

Lees dinsdag meer in BN DeStem

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
816 stemmen