Volledig scherm
© Thinkstock

Drugspanden Roosendaal mogen ook niet één jaar worden gesloten: rechter vindt periode te lang

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal mag twee panden waar drugs zijn gevonden, niet sluiten voor een periode van een jaar. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald. Die vindt de periode van een jaar te lang.

De gemeente moet de sluiting opnieuw bekijken. De eigenaren van de woningen hadden beroep ingesteld tegen de sluiting.

De twee panden, waar in 2015 drugs werden gevonden, moesten in eerste instantie drie jaar dicht van de gemeente. Onder druk van de rechter werd de termijn al aangepast naar één jaar. Volgens de rechter was die sluitingsduur echter in strijd met het karakter van de Opiumwet.

Rechter
De rechter bepaalde maandag dat ook de noodzaak voor de sluiting van een jaar niet is aangetoond. De besluiten van burgemeester Niederer zijn daarom vernietigd. De rechter kan niet zelf bepalen hoe lang de panden dicht moeten. Vandaar dat de gemeente opnieuw moet beslissen. 

Advocaat
Volgens Henk van Asselt, , advocaat van een van de pandeigenaren, wil Niederer het onderste uit de kan. „De gemeente Roosendaal probeert tegen beter weten in vast te houden aan wat niet door de rechter wordt gesteund.” De onafhankelijke bezwarencommissie in Roosendaal had zes maanden geadviseerd. Van Asselt had dat wél een redelijke termijn gevonden.

Burgemeester
Niederer zelf is absoluut niet blij met de uitspraak. „Het wordt er zo niet gemakkelijker op om als gezamenlijke overheidspartners drugscriminaliteit in wijken en straten effectief te bestrijden. Want het gaat hier niet om een gestolen rolletje drop uit de supermarkt maar om het aantreffen, voor een tweede keer in korte tijd, van grote hoeveelheden softdrugs in het ene pand, en in het andere pand om een grote hoeveelheid softdrugs maar ook harddrugs en een illegaal wapen. Ik beraad mij samen met onze stadsadvocaat op eventuele vervolgstappen.”

Lees meer in BN DeStem van dinsdag.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1005 stemmen