Volledig scherm
beeld uit het Valkenberg in Breda

Drugsoverlast Valkenberg: Ik loop vaak door dit park, dit loopt de spuigaten uit

BREDA - Partijen zijn eensgezind: de drugsoverlast in het Valkenberg moet stoppen. Burgemeester Paul Depla (PvdA): "We pakken het aan, zitten er bovenop. Maar het heeft wel tijd nodig."

VVD-raadslid Rick Zagers stelt de kwestie donderdagavond aan de orde in de raadsvergadering: "Ik loop vaak door het park. Dit loopt de spuigaten uit. Een vrouw schreeuwt, er wordt gedeald, er is intimidatie. Dit is onacceptabel."

Goed dat er is ingegrepen op de Slingerweg, bij daklozenopvang 't IJ waar de overlast zich jaren concentreerde, zegt hij: "Maar nu is wel actie nodig in het park. Ik ben benieuwd hoe de burgemeester dit gaat aanpakken en verplaatsing naar bijvoorbeeld de wijk Belcrum gaat voorkomen."

Henk van der Velde (PvdA): "Dit is niet zoals het moet in het Valkenberg. Een prachtige entree van de stad. Mensen moeten rustig in het park kunnen verblijven, in deze mooie stadstuin. Dit mogen we niet laten voortduren. Samen als stad de schouders eronder zetten. Maar ook kijken naar de preventie."

Tim van het Hof (D66): "Het is in- en intriest wat je in het Valkenberg ziet. Je lost het probleem op de Slingerweg met flinke handhaving op, zie je het in het park opduiken. Maar hier bij de entree van de stad heb je wel met veel mensen te maken. Het is hier veel zichtbaarder. Dit vergt een integrale aanpak, op veel terreinen."

Bas Maes (SP): "Wij zijn voor een creatieve oplossing. Er is een tekort aan politie en toezicht, dat lossen we lokaal niet op. Ook niet met camera's. Meer verlichting, meer gemeentelijke handhavers, kijk naar de begroeiing. Of zet de KMA in met patrouilles."

Peter Elbertse (CDA): "Optreden ja. Maar het is breder. Al jaren is er overlast van coffeeshops. Dan gaat het niet alleen om softdrugs, ook om harddrugs. Boschstraat, Sint Annastraat, Houtmarktpassage. Buurten hebben er last van."

Burgemeester Depla: "We zitten erop, met toezicht en handhaving, politiecapaciteit. Maar het is niet klap erop en klaar. Met politie en het OM kijken we naar het opzetten van gebiedsverboden. Dat heeft tijd nodig. Of ik tevreden ben met het resultaat tot nu toe? Nee. Het is doorgaan en versterken. Er mag in deze stad geen plek zijn voor drugsdealers, maar opvang van kwetsbare mensen is wel nodig. Repressie én zorg."

Depla: "Het Valkenberg hoort bij de huiskamer van de stad, net als de Grote Markt, daar wil je ook geen drugsoverlast hebben. We pakken het aan, hebben er aandacht voor. De mensen kunnen op me rekenen."

Lees woensdag "Moedige burgemeester moet haast maken" in BN DeStem

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
4-2
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
28'
0-0
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
905 stemmen