Volledig scherm
Drie West-Brabantse kerken zijn opgenomen in de lijst van honderd mooiste kerkinterieurs van Nederland.

Drie West-Brabantse kerken opgenomen in Top 100 mooiste kerkinterieurs (fotoalbum)

BERGEN OP ZOOM - De basiliek in Oudenbosch, en de Grote Kerk in Breda, maar ook de wat onbekendere Ontmoetingskerk aan het Bolwerk Zuid in Bergen op Zoom.

Ze zijn mooi. Prachtige monumenten. Wat ze echt bijzonder maakt is hun interieur. En daarom zijn de drie opgenomen in de lijst van honderd mooiste kerkinterieurs van Nederland, van middeleeuws tot de vorige eeuw. Als enige kerken in West-Brabant.

Deze week verscheen bij uitgeverij WBOOKS een boek over die honderd interieurs. Samengesteld door de Rijksdienst voor Monumentaal Erfgoed en museum Catharijneconvent. Elke binnenkant is door dezelfde fotograaf vastgelegd. Een jaar werk. "Kerken worden bedreigd. Ze zijn duur in onderhoud", zegt uitgever Johan de Bruijn. Toch zijn er nog steeds veel mooie kerken. Met indrukwekkende interieurs. "Maar door de week zitten de meeste kerken op slot. In feite opent dit boek de kerken. We willen er mee zeggen: dit zijn onze schatten, wees er zuinig op."

Het boek is ook een uitdaging aan kerkbesturen om kerken meer open te stellen. Dominee Willem Vermeulen van de Ontmoetingskerk in Bergen op Zoom, 'een expressionistisch bakstenen gebouw in de vormentaal van de Amsterdamse School', is daar al mee bezig, zegt hij. "We zijn nu een dag in de week op dinsdag van 12.00 tot 14.00 uur open."

Wat hem betreft mag in de toekomst de Ontmoetingskerk worden opgenomen in het rijtje van monumenten als Gertrudiskerk en Gevangenpoort. Die zijn in het zomerseizoen bijna elke middag open, stadsgidsen geven er uitleg aan bezoekers. "We zijn aan het nadenken om initiatieven te nemen."

Bekijk hier foto's van kerken uit het boek. 

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
571 stemmen