Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Dongen heeft twijfels bij tijdsplanning 380kV

DONGEN - Nu de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu niet eind 2016 maar op zijn vroegst medio 2017 met het het voorlopige voorkeursalternatief voor de 380kV-hoogspanningsverbinding van Rilland naar Tilburg te komen, laat het college van Dongen weten er een hard hoofd in te hebben dat die datum haalbaar is.

"Tijdens dit langlopende project zijn door het ministerie en door netbeheerder Tennet regelmatig data gecommuniceerd, maar de ervaring leert dat deze data niet altijd worden gehaald", aldus een woordvoerder van de gemeente Dongen.

Wat het 380kV-traject betreft heeft Dongen zich, samen met andere betrokken gemeenten uit Hart van Brabant, aangesloten bij het samenwerkingsverband West-Brabant. Vanuit dit samenwerkingsverband wordt bij ministeries en Tennet aangedrongen op een zorgvuldige en open communicatie naar alle betrokkenen in de vorm van informatiebijeenkomsten.

"Om het maatschappelijk draagvlak te vergroten, dringen wij erop aan vaker met betrokken bewoners te communiceren dan alleen op de wettelijk verplichte momenten." Binnen het samenwerkingsverband trekt Dongen voornamelijk op met de gemeente Loon op Zand, waarvan de dorpen Kaatsheuvel en De Moer eventueel in het gebied van de toekomstige 380kV-hoogspanningsverbinding liggen.

Zowel Dongen als Loon op Zand is voorstander van een tracé ten zuiden van Dongen omdat daarbij de minst gevoelige bestemmingen in beeld zijn. Dongen hamert er ook op dat de huidige 150kV-hoogspanningslijn aan de noordkant van de gemeente straks moet vervallen. "Tot op heden hebben de ministeries ook niets anders gezegd.

Maar het vervallen van de bestaande 150kV-verbinding vinden wij dermate belangrijk dat wij dit nog eens expliciet willen benoemen", legt de woordvoerder uit.

poll

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

  • Eens (100%)
  • Oneens (0%)
43 stemmen