Volledig scherm
© Thinkstock

Dodelijk konijnenvirus treft ook West-Brabant: "Meerdere meldingen per week"

BREDA - Konijnen die kerngezond lijken, maar plotseling dood omvallen, het RHD2-virus dat de konijnenziekte VHD veroorzaakt, eist steeds meer slachtoffers onder tamme konijnen. De dieren kunnen na een bloedneus binnen een paar uur overlijden. Vaak zijn er helemaal geen symptomen zichtbaar.

Ook in West-Brabant steekt het virus de kop op. "We krijgen inmiddels meerdere meldingen per week", zegt Carolien Buck, dierenarts bij Dierenziekenhuis Breda. "We hebben sterke vermoedens dat het gaat om het virus, maar zeker weten doen we het niet. Daarvoor moet sectie worden verricht op de konijnen".

Sinds begin dit jaar is het virus ook in Nederland aanwezig en eist het na een rustige periode de laatste tijd weer meer slachtoffers.

Volgens Buck komt het voor dat hele konijnenfamilies binnen een week zomaar komen te overlijden. Onduidelijk is nog hoe het virus zich precies verspreidt, waardoor het voorkomen van besmetting moeilijk is. Wilde konijnen kunnen een rol spelen, maar insecten als vliegen worden sinds kort ook als vermoedelijke ziektedragers gezien.

De enige oplossing is om konijnen te vaccineren. Juist daar ligt een probleem, stelt Buck: "Vaccinaties zijn lastig te verkrijgen, omdat het virus normaal niet in Nederland voorkomt. We moeten het middel daarom importeren vanuit Frankrijk en Spanje." Ook andere dierenklinieken hebben moeite om aan het middel te komen. De producent kan de vraag inmiddels niet meer aan.

Bovendien is het gevaar na inenting nog niet helemaal geweken: "Het duurt een week voordat de vaccinatie effect heeft, dus een konijn kan dan alsnog sterven". Net als haar collega in de Drechtstreek eerder deze week, roept de dierenarts op om konijnen inenten.

Toch is het niet de bedoeling dat eigenaren nu massaal naar de dierenarts gaan. "Als er honderd konijnen voor de deur staan kan dat juist een risico vormen voor besmetting. We willen daarom op afspraak maximaal tien konijnen per keer enten", zegt Buck.

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-2
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
71'
1-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
68'
0-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
25'
0-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
693 stemmen