Volledig scherm

Dochter Klaas Otto verdacht van belediging burgemeester Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De 23-jarige dochter van oud-No Surrenderbaas Klaas Otto wordt verdacht van laster en belediging van burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom. Op Facebook heeft ze hem vergeleken met Hitler. Daarbij plaatste ze ook foto’s van Hitler-spandoeken die onbekenden hadden opgehangen bij de woning van haar vader, nadat de politie bij hem was binnengevallen in een onderzoek naar witwassen.

In haar inmiddels verwijderde Facebookbericht heeft de verdachte volgens de politie geschreven dat ‘Hitler zich vermomd zou hebben als burgemeester Frank Petter’. Ze verwees daarbij naar een aanvraag voor een gemeentelijke vergunning ‘die kennelijk niet goed was verlopen’. Ook plaatste de vrouw foto’s van de door de politie verwijderde spandoeken met de tekst ‘Burgemeester Petter is de nieuwe Hitler, hij haat woonwagenbewoners’.

Strafprocedure
Mede omdat het ‘een simpele zaak betreft’ heeft het Openbaar Ministerie in Breda dinsdag meteen besloten aan te sturen op een strafprocedure buiten de rechtbank om. In augustus staat een besloten zitting gepland. Doorgaans leiden zulke procedures tot bijvoorbeeld werkstraffen.
Advocaat Erik Thomas zegt dat zijn cliënte de gewraakte foto’s en het bericht op Facebook heeft gezet ‘in een emotionele bui na de politie-inval bij haar vader’: „Maar ook uit de onvrede over de manier waarop woonwagenbewoners structureel worden behandeld. Ze vindt dat de overheid hen steeds op de korrel neemt en stigmatiseert. Dat de politie na haar verhoor meteen de publiciteit zoekt, is daar weer een aanwijzing voor.”

Woonwagenbewoners
De politie ontkent desgevraagd dat ze het op woonwagenbewoners heeft gemunt. „Of je nu Jansen of Pieters heet, als je de burgemeester vergelijkt met Hitler, dan treden wij op. Dat soort zaken tolereren we niet en daar maken we dan ook een persbericht over”, duidt een woordvoerder.
De politie benadrukt dat de verdachte alleen is verhoord over de teksten op haar open Facebook-pagina en de foto’s van de Hitlerspandoeken, niet over het maken en ophangen ervan. Wie dat heeft gedaan, onderzoekt de politie wellicht, al zegt ze daar desgevraagd niks over. De spandoeken zijn in beslag genomen en kunnen bijvoorbeeld worden onderzocht op DNA-sporen van de maker(s).

Burgemeester
Burgemeester Petter had aangifte gedaan van belediging smaadschrift en laster. In een persverklaring betreurt hij het incident: „Ik tracht juist om de positie en fysieke veiligheid van woonwagenbewoners te verbeteren.”
Het is niet de eerste keer dat de familie Otto het aan de stok krijgt met de burgemeester. In 2014 waren de rollen omgekeerd en deed Klaas Otto (48) aangifte van belediging, smaadschrift en laster tegen Petter.

De burgemeester zou de toenmalige generaal van No Surrender en zijn club hebben gekwalificeerd als ‘onderwereld’ en ‘crimineel’. Dat zou hij hebben gedaan in een gesprek met een plaatselijke horeca-ondernemer bij wie No Surrender een nieuwsjaarsreceptie had gehouden, maar Petter heeft dit altijd ontkend. Het OM wil de burgemeester niet vervolgen. Otto heeft daarom een klacht ingediend bij het hof.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen