Volledig scherm
Met de klok mee: Freek Laumen, Jefta Bresser, Edwin Huybers en Piet Cremaers.

Dit zijn de nieuwe mensen achter de schermen bij NAC

BREDA - De afgelopen tijd voerde NAC een professionaliseringsslag door en breidde de technische en medische staf uit met vier zogeheten 'performance coaches' die spelers individueel beter moeten maken.

Op het veld vond bij NAC een ware aardverschuiving plaats. Achttien spelers vertrokken, vijftien nieuwe gezichten kwamen voor hen in de plaats. Maar ook achter de schermen waren er de nodige mutaties. Het voetbaldeel van de organisatie werd op voorspraak van technisch directeur Hans Smulders versterkt met een kwartet prestatiecoaches. Tijd voor een nadere kennismaking.

De nieuwe personal assistant van Smulders wordt in de luwte gehouden. Marion van Vroenhoven blijft in samenspraak met NAC liever op de achtergrond. Zij kwam vorige maand over van FC Eindhoven, waar ze al de rechterhand van Smulders was. Ze assisteert hem in alle facetten buiten het voetbaltechnische deel, zodat Smulders zich puur op het voetbal kan richten. Daarbij neemt ze een deel van de taken over van de vertrokken teammanager Eric Vervoord.

Het team van mensen dat zich dit seizoen met het eerste team van NAC bezighoudt, bestaat uit veertien personen, te weten: Marinus Dijkhuizen (hoofdtrainer), Rob Penders (assistent), Jefta Bresser (assistent), Jelle ten Rouwelaar (keeperstrainer), Piet Cremers (analist), Ben van Bilzen (materiaalman), Frank Gommers (materiaalman), Cees Joosen (hoofd medische staf), Peter Joosten (orthopedisch chirurg), Paul Jongmans (fysiotherapeut), Chris van der Veeken (verzorger), Frank Broers (fysieke trainer) en Freek Laumen (fysieke trainer). Edwin Huybers vormt samen met Bresser, Cremers en Laumen het groepje prestatiecoaches.

"We kunnen de spelers nu alles bieden wat nodig is om tot goede prestaties te komen", zegt een tevreden Dijkhuizen, die aan het einde van de rit verantwoordelijk is voor de sportieve prestaties van NAC. "De laatste jaren heeft de club de slag gemist, maar ik vind dat er een inhaalslag is gemaakt. Met de trainingsaccommodatie in Zundert, de faciliteiten die wij tot onze beschikking hebben, het samenwerkingsverband met Manchester City en de uitbreiding van de staf met individuele coaches behoort NAC tot de top van de eerste divisie. Linkerrijtje van de eredivisie durf ik zelfs te stellen."

Kappen, draaien, passen: alles in dienst van de bal

Naam: Jefta Bresser
Leeftijd: 45 jaar
Woonplaats: Eindhoven
Functie: assistent bij het eerste, hoofdtrainer A1 en performance coach individuele techniek ontwikkeling
Contract: onbepaalde tijd (fulltime)
Link met NAC: ruim tien jaar geleden leerde Bresser Hans Smulders kennen bij PSV, waar de twee als jeugdcoach actief waren

„Hoeveel spelers hebben een individuele actie in huis? Weinig. Kijk naar het EK. Zo’n Frankrijk met alleen maar krachtpatsers en lopers op het middenveld. Daar heb ik weinig mee. Op mijn vijftiende kwam ik in aanraking met de methode van Wiel Coerver. Dat betekent dat je alle oefenvormen met de bal doet. Je leert het spel door eerst met de bal te spelen. Hoe meer ‘gereedschappen’ je tot je beschikking hebt, des te mooier de spullen zijn die je aflevert. Bal en lichaam moeten onder controle zijn, anders kan je geen betaald voetbal spelen. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat spelers alle voetbaltechnische onderdelen onder de knie krijgen. Daarvoor neem ik ze vaak apart. Dus passen, trappen, dribbelen, omhalen, kappen, draaien: alles wat je met de bal doet vanuit het perspectief van het individu. Want als de speler beter wordt, dan wordt het team dat ook. Spelers moeten optimaal geschoold worden in hun technische ontwikkeling. Vanuit die gedachte werk ik. Voetbal moet niet onmogelijk gemaakt worden door fysieke kracht en verdedigen, maar moet mogelijk gemaakt worden door techniek. Baas zijn over de bal. Daar draait het om. Daar probeer ik als coach bij te helpen. In het verlengde daarvan ben ik verantwoordelijk voor de A1 en vorm een brug tussen het eerste en de jeugd.”

Belastbaarheid meten om spelers sterker te maken

Naam: Freek Laumen
Leeftijd: 32 jaar
Woonplaats: Eindhoven
Functie: sport-/ bewegingswetenschapper en fysieke trainer
Contract: tot medio 2017 (fulltime)
Link met NAC: in 2013 door Hans Smulders binnengehaald bij FC Eindhoven. Drie jaar later zet hij in het kielzog van Smulders de stap naar NAC

„Van oorsprong ben ik een fysiotherapeut. Later heb ik mezelf ontwikkeld tot sport scientist, sportwetenschapper. Wat ik doe, is het monitoren van spelers en het in kaart brengen hoe zij de trainingen ervaren. Het doel is het onderzoeken van de belastbaarheid van diezelfde spelers. Zijn ze vermoeid? Hebben ze spierpijn? Hoe hebben ze geslapen? Hoe zit het met de eetlust? Dat zijn allemaal kleine factoren die erop kunnen duiden dat iemand overtraind is.
Iedere ochtend laten we de spelers voor het gezamenlijke ontbijt een vragenlijst invullen. Dat neemt maximaal drie minuutjes in beslag. Een A4’tje met scores van nul tot tien. Hoe zwaar ervaar je een training of hoe gaat het thuis? Aan de hand daarvan adviseer ik de technische staf dat een speler drie in plaats van zes partijtjes van vier minuten kan doen. Dat is niet om te controleren, maar een handreiking. Een speler kan namelijk een gefundeerde reden hebben waarom voor hem de trainingsintensiteit te hoog ligt. Dan moet hij even gas terug nemen. Blijkt uit die vragenlijst dat een speler niet lekker in zijn vel zit, dan stuur ik hem door naar Edwin Huybers. Uiteindelijk is de preventie, het voorkomen van blessures, het beginpunt. Als performance coach moet ik vervolgens zorgen dat ze fysiek en conditioneel op niveau zijn.”

Karakter individu ontleden voor optimaal rendement

Naam: Edwin Huybers
Leeftijd: 46 jaar
Woonplaats: Eindhoven
Functie: performance coach teamontwikkeling
Contract: tot medio 2017 (parttime, 16 uur per week)
Link met NAC: acht jaar lang werkte Huybers zij aan zij samen met Hans Smulders bij FC Eindhoven. Bij NAC zijn ze na een half jaar weer herenigd

„Ik ben verantwoordelijk voor het begeleiden van staf en spelers qua mentale ontwikkeling, communicatie, leiderschap en teamontwikkeling. Op individueel en groepsniveau. Een elftal met te veel dezelfde karakters werkt niet. Er moet een bepaalde balans zijn. Met Hans Smulders zit ik in de eindfase van de scouting van een speler. Voor zeventig procent bestaat mijn taak daarbij uit het onderzoeken wat voor karakter iemand heeft. Hans neemt het voetbalgedeelte voor zijn rekening. Ik stel een sociaal maatschappelijk plan op over hoe een speler zich verwacht te gedragen binnen de groep. Wat zijn de drijfveren? Heeft hij ambities? Zo ja, welke? Hoe gaat hij om met druk? Aan de hand daarvan maak ik een Action Type. Dat is een model dat de voorkeur van een speler of trainer in kaart brengt door middel van observaties, een vragenlijst en het uitvoeren van testjes. Iedereen die nieuw binnenkomt bij NAC, heeft zo’n Action Type gedaan. Daarmee worden in het bedrijfsleven ook verbeterprocessen begeleid. Het is ons te doen om de individuele benadering van een speler. Een creatief type heel erg op de huid zitten, werkt meestal niet. Zij hebben juist vrijheid nodig, denken minder hiërarchisch. Om het beste uit een individu te halen, is het belangrijk om te weten hoe een persoon in elkaar zit en hoe je hem moet benaderen. Dan pas kan een trainer het optimale rendement eruit halen.”

Met kansberekening het toeval proberen uit te sluiten

Naam: Piet Cremers
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Breda
Functie: performance coach (video)analyse
Contract: tot medio 2017 (fulltime)
Link met NAC: werkte vanaf januari 2014 met trainer Marinus Dijkhuizen anderhalf jaar samen bij Excelsior. Ging later mee naar het Engelse Brentford. Door Dijkhuizen omschreven als erg ambitieus

„Op korte termijn krijgen we een uitschuifmast van tien meter langs het veld. Daarmee nemen we alle trainingen op. Zo analyseren wij niet alleen de wedstrijdbeelden, maar kunnen we dagelijks met de spelers aan de slag. Bij NAC werken we volgens het Expected Goals Model. Dat is een kansberekeningprogramma. Ik zal je een voorbeeld geven om het duidelijk te maken. Als een speler honderd keer vanaf veertig meter op doel schiet, is de kans één procent dat de bal erin gaat. In de gevarenzone (het strafschopgebied) is de kans op succes groter. Een team kan drie wedstrijden op rij winnen door een afstandsschot van dertig meter. Maar op de lange termijn sorteert dat geen effect. De drie goals van grote afstand zijn gebaseerd op toeval. Statistisch heb je een grotere kans in de gevarenzone. Met als onderscheid dat een lage voorzet met een schietkans een hoger slagingspercentage heeft dan een hoge voorzet met een kopbal. Het Vitesse van Peter Bosz stond bij de winterstop twee seizoenen terug in het rechterrijtje, maar op basis van schoten en kansen hadden zij derde moeten staan. In de tweede seizoenshelft eindigen ze als tweede en overall als vijfde. Het gaat om de manier van voetballen en de gedachte die er achter zit. Getallen zijn variabel, maar je schakelt wel een stukje emotie uit. Manchester City is nog niet zover met dit model. Door middel van kennisdeling maken beide clubs elkaar sterker.”

Poll

Code rood op het spoor en op de weg vanwege de hitte. Daarom gaan we de deur niet uit.

Code rood op het spoor en op de weg vanwege de hitte. Daarom gaan we de deur niet uit.

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
664 stemmen