Volledig scherm
Iedereen wilde ze zien, afgelopen februari. Maar liefst 21 biggen wierp Agaat tijdens een bevalling van ruim vijf uur. En dan is het dringen om één van de 15 tepels die dit Nederlands Landsrasvarken telt.

Dierendag, hoe is het nu met: 'Er waren eens 21 biggetjes'

RIJSBERGEN - Begin dit jaar trokken 21 bijzondere biggetjes uit Rijsbergen landelijke aandacht. Hoe het nu met ze is? Helaas hebben ze het niet allemaal gered.

Het leven is soms hard, zelfs voor échte Nederlandse landrasvarkens waar er niet zoveel meer van zijn. Boer Christ Jochems is één van de weinigen in dit land die ze nog vanuit enkele zuivere bloedlijnen kan fokken. "Dus is het prachtig als jouw NL-zeug maarliefst 21 biggen werpt, terwijl dat er normaal gesproken een stuk of twaalf zijn. Maar ook bij zeldzame varkens moet je als boer keuzes maken, kun je ze niet allemaal laten overleven en houden. Het moet rendabel zijn."

Aftellen
In februari dit jaar wierp de zeug Agaat een nest van dertien vrouwtjes en acht mannetjes. Daarvan bleken er al snel twee niet levensvatbaar en werden er nog eens twee jammerlijk geplet door hun moeder met haar 220 kilo.

Boer Jochems verkocht een paar - inmiddels balloze - 'borgen' als huisdier aan liefhebbers met een hoop ruimte. En na twaalf weken belandden drie castraten als speenvarken van zo'n 25 kilo elk als speenvarken aan het spit. Ook dat hoort erbij. Zelf koos de Rijsbergenaar twee mooie dames uit om verder mee te fokken en verkocht hij er ook nog eens vijf aan hobbyisten die brood zien in het originele NL-varken.

Dierendag
Blijven er nog vijf over die op deze Dierendag te bewonderen zijn op zorgboerderij Het Rondgors. Nog maar heel even, want de 'borgen' zijn inmiddels ruim honderd kilo per stuk en daarmee rijp voor de slacht. Binnenkort brengt Jochems ze zelf weg.

"Sommige mensen noemen dat hardvochtig, maar een boer weet niet beter en kan ook niet beter. En dan is dit nog heel wat anders dan de tijd dat we honderden fokvarkens hadden. Dit is meer liefhebberij: je probeert het NL-ras met zijn witte, lange lijf en die typische hangoren zo zuiver mogelijk overeind te houden."

Daarbij past geen sentiment, wil Jochems maar zeggen, hoewel hij zeker van zijn dieren houdt en er bij tijd en wijle zelfs mee gaat wandelen. Ook met zijn twee enorme NL-beren, Kobus en Sjakie, die nog een paar jaar hun best mogen blijven doen. En moeder Agaat? Die is nu vijf jaar en zal eind deze maand na een zwangerschap van drie maanden, drie weken en drie dagen weer een nieuwe toom biggen op de wereld zetten.

Prachtvarken
"Agaat blijft nog wel even", verzekert boer Jochems terwijl hij haar lange snuit een appeltje voorhoudt. "Dit een prachtvarken. Ze mag nog wel een paar keer met Kobus de wei in. Maar als ze ouder wordt en veel minder biggen gaat werpen, houdt het leven ook voor Agaat op."

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
RUST
0-0
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
45'
1-0
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
45'+1'
0-1
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
885 stemmen