Volledig scherm
© Thinkstock

Dierenasiels zitten vol met 'vechthonden'

BREDA/ROOSENDAAL - De dierenopvang zit vol honden met een kort lontje. Ze zijn in trek, maar even snel gaan ze weer de deur uit.

Henk van Hest van dierenopvang Arduin in Roosendaal noemt Pascha liever geen vechthond. Dat klinkt volgens hem ‘te negatief’. De zes jaar oude pitbull, of beter: Amerikaanse staffordshireterriër, springt fanatiek tegen het hek omhoog. „Kijk, zijn oren zijn gecoupeerd. Dat hoort niet”, zegt Van Hest.

Op een hondenpopulatie van zeventien heeft Van Hest momenteel vijf ‘moeilijke honden’: honden met een kort lontje. „Bij een labrador kun je gerust op de tenen staan, bij dit soort honden heb je dan een probleem. De agressiegrens ligt op een lager niveau. Daar moet je als eigenaar wel mee om kunnen gaan.”

En dat is volgens de Dierenbescherming een groeiend probleem. ‘Vechthonden’ als de pitbull, bordeauxdog, boerboel, dogo argentino en fila brasileiro zijn populairder dan ooit, maar ze worden gemakkelijk onderschat. Na een tijdje doen veel mensen de beesten de deur weer uit en belanden ze in de dierenasiels.

De Dierenbescherming schat dat bijna de helft van alle honden in de opvang ‘vechthonden’ betreft, al wordt dat woord zelden in de mond genomen. „Mensen moeten heel goed nadenken voordat ze zo’n dier aanschaffen. Deze honden hebben een straffe hand nodig. Wij pleiten voor een verplichte omgangscursus, een soort vakbekwaamheidsdiploma”, zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen