Volledig scherm
Voormalig beheerder Toon Rokx met het beeld in betere tijden. © Archieffoto Johan Wouters

Dief van Mariabeeld in Etten-Leur vlucht dak van restaurant op

ETTEN-LEUR - De man die vrijdagavond een Mariabeeld wilde stelen uit de Mariakapel in Etten-Leur, maakte een verwarde indruk.

Dat zeggen Bastiaan Anink van het kerkbestuur en Jeroen Steenmeijer van de politie.

De 44-jarige man uit Etten-Leur verschafte zich ten overstaan van volle terrassen met geweld toegang tot de kapel. Hij probeerde vervolgens het beeld te stelen dat het eerder vernielde Mariabeeld vervangt, maar op dat moment greep een beveiliger van een nabij gelegen café in. Hij sommeerde hem het beeld terug te plaatsen.

De beveiliger wilde hem vast houden tot de politie zou arriveren, maar de dader dacht te ontkomen door op het dak van restaurant De Zwaan te klimmen. Daarbij sneuvelden enkele dakpannen. De politie haalde hem van het dak af en rekende hem in.

Het derde incident in korte tijd is voor het kerkbestuur geen toeval meer. ,,Blijkbaar hebben we met iemand te maken die iets tegen de kapel heeft. Maar wat de precieze reden is, moeten professionals maar uitzoeken’’, zegt Anink.

Nota bene dezelfde avond werd in café De Klomp een bedrag van 600 euro opgehaald om het Mariabeeld te vervangen dat de vorige keer werd vernield. Het kerkbestuur is vast van plan er een beeld terug te plaatsen. “Wel gaan onze klusgroepen bekijken of het beter kan worden beschermd, bijvoorbeeld door het achter glas te plaatsen.’’

Anink noemt de recente incidenten bij de Mariakapel ‘diep triest’. ,,Hoogst vervelend. Voor veel mensen is dit een dierbare plek.’’

Tijdens het verhoor legde de man, in het bijzijn van een advocaat, een bekentenis af. Hij vertelde dat hij ongeveer drie weken geleden ook het originele Mariabeeld had gestolen. Deze was kort daarna kapot gevallen, toen de man struikelde. In ’t Kapelleke stond een replica opgesteld. De verdachte toonde zich bereid om alle ontstane schade te vergoeden. Hij maakte een enigszins verwarde indruk. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De man is daarna weer in vrijheid gesteld.

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
164 stemmen