Volledig scherm
Moskee in Kortendijk Roosendaal Foto Alfred de Bruin

Defensie in verlegenheid door klacht militairen over moskeegeluiden in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het ministerie van Defensie lijkt flink in verlegenheid te zijn gebracht door de klachtenbrief die militairen van het Korps Commando Troepen (KCT) donderdag hebben gestuurd naar de Marokkaanse moskee in Roosendaal. In de brief klagen militairen over de wekelijkse gebedsoproepen en zeggen ze dat ze zich niet veilig voelen doordat het kazerneterrein zichtbaar is vanaf de moskee.

„Het KCT weet niet wie de brief hebben gestuurd, dat is het meest vreemde”, zegt kapitein Dennis Stoppelenburg, woordvoerder van de Koninklijke Landmacht, die aangeeft dat het KCT niet bekend was met de klachten van de militairen. „De verhoudingen tussen de kazerne en de moskee zijn altijd goed geweest. Als de commandant van de kazerne van de klachten op de hoogte was geweest, had hij in gesprek kunnen gaan met het moskeebestuur.”

Verbaasd

Mohammed Amezian, voorzitter van het bestuur van de Roosendaalse moskee, zegt ‘heel erg verbaasd’ te zijn over de brief omdat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met buren en gemeente over geluid, maar met name over het feit dat de kazerne niet eerst n gesprek is gegaan met de moskee. 

Volgens advocaat Ruperti, die de brief namens de commando's heeft gestuurd, hebben de commando’s al vanaf het moment dat de moskee werd gebouwd aangegeven dat ze dat niet prettig vonden. „Defensie heeft daar niets mee gedaan. De militairen zeggen dat er niet naar hen wordt geluisterd, voelen zich niet serieus genomen”, aldus Ruperti, die zegt dat hij contact heeft met een andere advocaat die cliënten heeft met dezelfde klachten.

Lees het hele verhaal dinsdag in BN DeStem

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen