Volledig scherm

Deel Dutax failliet, zorgen om leerlingenvervoer

HOOGE ZWALUWE - Een week voor de start van het nieuwe schooljaar is het taxivervoer van duizenden leerlingen in het bijzonder onderwijs in West-Brabant en Tholen in het geding geraakt. Dat komt door het onverwachte faillissement van een onderdeel van Dutax Reizen in Hooge Zwaluwe.

Het gaat om leerlingen in Moerdijk, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Alphen-Chaam, gemeenten die een vervoerscontract met het vervoersbedrijf hadden.

Curator Ernst Butterman zegt alles op alles te zetten om het leerlingenvervoer toch te regelen. Hij wil als tijdelijke oplossing personeel en wagens van de failliete Dutaxpoot inzetten. "We kunnen het niet hebben dat er kinderen op de stoep blijven staan. Ik heb hierover overleg gehad met gemeenten, bank, bedrijfsleiding en personeel. Een andere oplossing is er eigenlijk niet, want welk bedrijf heeft ineens zoveel mensen en wagens beschikbaar?"

Door het bankroet verliezen 250 personeelsleden van het bedrijfsonderdeel hun baan. De meesten werkten volgens Butterman in deeltijd. Ze krijgen via het UWV alle salaris en vakantiegeld volledig doorbetaald.

De curator zegt dat hij alle opties bekijkt. Hij ziet echter 'een goede kans voor een doorstart'. "Dat heb ik het personeel laten weten. Als iedereen de schouders eronder zet, kan het lukken."

In de oorzaak van het faillissement heeft hij zich nog niet verdiept. Verhoogde personeelskosten en marges die zwaar onder druk staan in de branche spelen volgens hem zeker een belangrijke rol. Begin dit jaar pakte Dutax bij de aanbesteding naast het leerlingenvervoer in de gemeenten Etten-Leur en Zundert. Directeur Peter Wagener zei toen dat 'het afwachten was' of zestig tot zeventig werknemers hun werk nog zouden hebben na de zomer.

De rechtbank in Breda heeft de betrokken bedrijfspoot, J.D. den Dunnen bv, deze week failliet verklaard. Op verzoek van de eigenaar zelf. Het omgevallen bedrijf is volgens Den Dunnen één van de vijf onderdelen van Dutax Reizen die gespecialiseerd zijn in leerlingenvervoer. De onderneming is volgens deskundigen 'een flinke speler' op die markt.

Eigenaar Den Dunnen zegt dat de complete reisonderneming bestaat uit veertien aparte bedrijven die niet door het faillissement worden aangetast. Het voortbestaan van Dutax Reizen als overkoepelende organisatie is volgens curator Butterman 'zeker niet in gevaar'.

Lees zaterdag meer in BN DeStem

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1294 stemmen