Volledig scherm
Kunstenaar Pavel van Houten bekijkt een hoopje tabak dat Zus en haar broertje Ties hebben meegebracht. © Joyce van Belkom/Pix4Profs

De waardeloosheid der dingen als kunstproject in Breda

BREDA - Een stukje hardplastic op straat is waardeloos, heeft geen functie meer. Of is dat onze manier van kijken?

Kunstenaar Pavèl van Houten strijkt met zijn kunstproject Waardeloze Winkel van 22 juli tot en met 31 juli neer bij STEK aan de Veilingkade. Hoe waardelozer het object, hoe waardevoller het hier is. "Er liggen hier veel bierdopjes. Beschadigd, gekreukt. Die komen in de winkel."

Dat is het idee: het mag geen enkele functie meer hebben. Van Houten taxeert door bezoekers aangeleverde dingetjes en dat levert interessante discussies op. "Ik heb al in Leeuwarden en op Vlieland gestaan, ik begin de waardeloosheid van spullen steeds beter te herkennen."

Als iets echt waardeloos is, is het welkom in de winkel en betaalt Van Houten hier 'flutten' voor, de eigen valuta van Van Houten. Hiermee kun je weer iets uit de winkel kopen. "Op Vlieland kwam iemand met een grote pluis. Prachtig, een topstuk, ik gaf er 400 flutten voor. Er kwamen echter meer dezelfde pluizen, het bleek niet uniek. Dus dan daalt de waarde ervan weer."

De fraaiste waardeloze objecten worden tentoongesteld bij skatepark Pier15, waar de waardeloosheid nog beter nader bestudeerd kan worden.

Poll

In een stad waar preventief wordt gefouilleerd, voel ik me veiliger

In een stad waar preventief wordt gefouilleerd, voel ik me veiliger

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
126 stemmen