Volledig scherm
De toekomstige aanblik van basisschool De Schittering.

De Schittering in Oudenbosch krijgt een 'schitterend' schoolgebouw

OUDENBOSCH - Onderwijswethouder Jan Paantjens weet wat hem volgend jaar september te doen staat. Niet één, niet twee, maar drie brede scholen zullen in kort tijdbestek worden opgeleverd. Keurig verdeeld over de drie grote kernen van Halderberge. Paantjens verwacht de eerste openingsfeestjes in Oud Gastel en Oudenbosch en enkele maanden later ook Hoeven.

Hij zei dat bij de bekendmaking van het ontwerp voor de Sterrenschool De Schittering in Oudenbosch. Dat is gemaakt door architectenbureau Van Hoogevest uit Amersfoort, dat eerder ook basisschool De Steiger in Stampersgat vorm gaf.

De drievoudige scholenbouw gaat gepaard met de fusie van zes scholen. In Hoeven gaan Reuzelaar en Lindelommer samen op in een nieuwe brede school aan de Bovendonksestraat. Op een deel van het Gastelse sportpark trekken Joannes- en Bernardusschool samen en gaan ook openbare basisschool De Linde en voetbalclub SC Gastel 'inwonen'.

In Oudenbosch zitten de Mariaschool en De Schakel al bij elkaar in het oude schoolgebouw aan de Ringstraat. De scholen gaan verder onder de naam De Schittering en met het nieuwe concept Sterrenschool.

Verrijzen in Oud Gastel en Hoeven nieuwe schoolgebouwen, in de voormalige De Schakel aan de Sint Annastraat van Oudenbosch past ontwerper Ronnie Kuiper vernieuwbouw toe. Het oude schoolgebouw wordt in in het ontwerp in de oorspronkelijke stijl hersteld met een aantal eigentijdse inpassingen, die de multifunctionaliteit van de school zullen versterken.

Het college koos, in goed overleg met de Borgesiusstichting, voor deze oplossing. "Het pand van de voormalige school De Schakel is groot genoeg om de fusieschool te huisvesten", verklaart Paantjens de keuze. "In het ontwerp blijft veel van het bestaande gebouw gehandhaafd. Het wordt een spiksplinternieuwe school in een prachtig monument." Om in termen van de nieuwe naam te blijven, verwacht de wethouder onderwijszaken een 'schitterend' gebouw in hartje Oudenbosch te kunnen verwezenlijken.

De Schakel stamt uit 1922 en heeft een voor die tijd bijzondere u-vormige opzet. In de voorgevel verschijnt een glazen trappenhuis dat leidt naar onder meer de zolderruimtes. Op de verdiepingen komen buitenschoolse opvang, aula en multi-inzetbare ruimtes.

Met het definitieve ontwerp in handen opent Halderberge nu snel de aanbestedingsprocedure. Het zogeheten plafondbedrag maakt Paantjens niet bekend. Daar sneed het college zich bij de totstandkoming van de Hoevense school mee in de vingers. Tot twee keer toe mislukte de aanbesteding opnieuw, omdat kandidaat-aannemers onder het afgesproken maximumbedrag boden.

De leerlingen verhuizen aan het begin van het schooljaar 2017-2018 naar de nieuwe Schittering.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen