Volledig scherm
Op de rondweg wordt op loze momenten al volop gefietst, zoals hier Cathy en haar zoon Wout. Foto Barbara Zonjee

De rondweg rond Oudenbosch ligt er, maar basiliek blijft de trekpleister

OUDENBOSCH - Het is een vreemde gewaarwoording als je over de nieuwe rondweg fietst of wandelt en het landschap niet meteen herkent. En dat voor een forens, die dagelijks dwars door Oudenbosch naar Etten-Leur kart en terug.

De nieuwe rotonde bij de Kralen, de doorkruising van het Gastels Laag. Verderop het bedrijventerrein Industrieweg, de sportvelden van Albano. Alles gezien vanuit een ander perspectief. Gek dat een strook asfalt, een streepje op de kaart, de wereld zo kan veranderen.

Eén object is alom aanwezig bij het maken van de zes kilometer lange curve om Oudenbosch: de basiliek. De Brabantse Sint Pieter wenkt in het felle september zonlicht alsof ze zeggen wil: omlegging of niet, ik blijf dé trekpleister van het Koepelstadje.

Zaterdag zullen de honderden regionale hardlopers en wandelaars op de Rondwegloop dat ook ervaren. En maandagmorgen de automobilisten, mits ze hun aandacht op het overige verkeer niet verliezen.

De Zuidelijke Omlegging Oudenbosch (ZOO) is af. Na zaterdag raakt die naam in vergetelheid, want de gemeente geeft na advies van de straatnaamcommissie het tracé een andere titel.

Lees vrijdag meer over de rondweg in BN DeStem

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen