Volledig scherm
Tourwinnaar Miguel Indurain, geflankeerd door de comitéleden Jack Kuystermans, Henk van Broekhoven en John Hertogh. foto's archief john Hertogh

De rijke historie van De Draai hangt nu in 't Trefpunt

ROOSENDAAL - Op de plek waar 36 jaar geleden de Draai van de Kaai is opgericht, hangt het fotoarchief van het evenement. Aan de muren, voor de ramen en aan een koord boven de bar. Meer herinneringen aan de rijke historie van de Draai zijn opgehangen, zoals de gele trui van Alberto Contador en de bolletjestrui van Samuel Sanchez.
 

In café ’t Trefpunt zaten in 1980 zes zakenmannen van de Kade, enthousiast om een koers te organiseren. Ze lapten geld en lieten Joop Zoetemelk komen. Dat is kort samengevat het verhaal van het ontstaan van de Draai.
Precies waar deze anekdote zich afspeelde, hangen foto’s uit de oude doos, wat in dit geval een grote koffer is. „Dit is mijn privé-archief, want ik heb de foto’s uit eigen zak betaald”, zegt oud-voorzitter John Hertogh.

Dat wordt betwijfeld door zijn opvolger Sander van Peer. De voorzitter van het wielercomité meent dat het fotoarchief bij zijn organisatie thuishoort. „We hebben een koffer staan met oude foto’s. Ik wist niet dat er nóg een koffer is. Dit verrast me.”
Wat Hertogh betreft mag de organisatie van De Draai de duizenden foto’s hebben. „Die mogen ze komen ophalen. Als het nieuwe bestuur de foto’s niet wil, breng ik ze naar het regionaal archief.”

Lees het hele verhaal dinsdag in BN DeStem

Volledig scherm
Het Kadeplein tijdens de Draai van de Kaai. © Peter van Trijen - het fotoburo

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
104 stemmen