Volledig scherm
Wouter Lambooij ziet dat voetbal verenigt.

De regio in Rio: 'Totaal geen interactie tussen rijk en arm'

In de schijnwerpers: West-Brabanders op de Olympische Spelen.

Wouter Lambooij (20) zit al sinds januari in Rio de Janeiro. De Oosterhouter studeert vrijetijdskunde aan de NHTV in Breda en koos ervoor om zijn buitenlandstage in de Braziliaanse stad doen. Met het oog op de Olympische Spelen, natuurlijk. Hij woont in de wijk Copacabana, maar werkt voornamelijk in de favela's, de sloppenwijken.

"In de favela Mangueira, vlak bij het Maracanã-stadion, doe ik vrijwilligerswerk voor de non-profitorganisatie Estrela da Favela op een schooltje. Tijdens de Spelen zal ik verschillende sportevenementen organiseren, een soort open dagen voor de organisatie."

Naarmate de Olympische Spelen dichterbij komen, neemt de stroom toeristen toe. "Wat me opviel was dat er totaal geen interactie is tussen de buitenlanders en de Brazilianen zelf." Daar besloot hij iets tegen te doen. "Ik heb een eigen project opgezet, Copa Favela Internacional in de favela Babilonia, vlak bij het beachvolleybalstadion. Elke week organiseer ik een voetbaltoernooitje met toeristen en de bewoners van de wijk. Want voetbal verenigt en tijdens zo'n wedstrijd vergeten ze de verschillen."

In het begin was dat best lastig. Lambooij moest mensen van straat plukken en vragen om mee te doen. Nu hij er een half jaar woont en de taal inmiddels beheerst, gaat het een stuk makkelijker. "Elke week staat er een man of twintig. Supertof. Het is ook heel dankbaar werk, daar ben ik blij mee."

Lambooij hoopt ook tijdens de Olympische Spelen de twee culturen (arm en rijk) dichter bij elkaar te brengen. "Ik ben echt benieuwd hoe dat gaat, hoe druk het dan wordt. De Brazilianen zijn warme mensen en hebben geen problemen met de toeristen. Ze vinden het juist interessant. Maar 'aapjes kijken' en foto's maken van de mensen in de favela's, wordt niet gewaardeerd."

De Oosterhouter heeft Rio in het jaar van de Spelen zien veranderen. "Ze zijn veel met de infrastructuur bezig, want Brazilië was helemaal nog niet klaar voor de Spelen. Zo zijn ze een nieuwe metrolijn aan het aanleggen, maar dat gaat allemaal op z'n Braziliaans, dus dat duurt drie keer zo lang. Het is ook niet zeker of die lijn, die eindigt bij het Olympisch dorp, op tijd af is."

Van dichtbij heeft Lambooij ervaren dat niet iedere Braziliaan staat te springen voor het sportevenement in Rio. "Ik zat eens in de metro toen een Braziliaan uitviel tegen een vrijwilliger van de Spelen. 'Waarom werk je voor mensen die ons geld afpakken', zei hij. De wijkbewoners vinden dat het geld dat naar de Spelen gaat beter in andere zaken gestoken kan worden. Ze geven de Spelen ook de schuld van de crisis en zijn bang dat die hun fataal wordt, want het gaat hier echt slecht."

Toch ziet Lambooij ook de voordelen. "Met al die toeristen komen er ook nieuwe kansen." Zo hoopt hij de organisatie Estrela da Favela meer onder de aandacht te brengen, zodat er meer geld binnenkomt. Persoonlijk kijkt hij erg uit naar de Olympische Spelen. "Ik ga naar naar verschillende wedstrijden. Zondag ga ik naar het voetbaltoernooi, naar Portugal- Honduras en Argentinië-Algerije.

Dinsdag ga ik naar het beachvolleybal, hier op Copacabana, en ik ga ook nog naar de finale van het BMX." 30 augustus keert hij terug huiswaarts en kan hij terugkijken op iets moois. "Als twintigjarige zo dicht bij de Spelen zijn en werken, dat is toch een unieke kans?" Elke week organiseer ik een voetbaltoernooitje met toeristen en de bewoners van de wijk 

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen