Volledig scherm
Peter van Leeuwen volgt voor het ANP de Nederlanders op de Olympische Spelen.

De Regio in Rio: 'Het land klaar was niet klaar voor de Spelen'

Peter van Leeuwen (53) is sportcoördinator bij het persbureau ANP. De Bredanaar volgt de Nederlandse sporters op de voet. Geen bus kan Peter van Leeuwen meer zien als hij straks weer terug is in Nederland.

Voor het persbureau ANP coördineert hij een team van verslaggevers in Rio. Samen met hen volgt Van Leeuwen de verrichtingen van de Nederlandse sporters. Elke dag gaat hij om 8.00 uur de deur uit om sport te zien, maar ook heel veel uren in mediabussen door te brengen. De Braziliaanse wegen naar de Olympische arena's kunnen het extra verkeer niet aan. Ook verschijnt er wel eens helemaal geen bus.

"Ik heb niet het idee dat het land er klaar voor was. Het vervoer is dramatisch. De afstanden zijn te groot. Al is er voor het eerst wifi in de bus, dus gelukkig kan ik ook onderweg werken." Bijna miste hij door de logistieke chaos de oefening van Epke Zonderland, waar heel Nederland naar uitkeek. "Ik kwam twintig minuten van tevoren aan en mistte daardoor de voorbereiding."

Van Leeuwen bepaalt als 'chef d'equipe' welke wedstrijden de verslaggevers volgen. Doel: geen enkele Nederlandse medaille missen. "Tot nu toe is dat gelukt. Al is het soms moeilijk keuzes maken. Afgelopen week moesten we kiezen tussen de halve finale van het beachvolleybal en het baanwielrennen. Toen gingen we toch voor het laatste omdat daar mogelijk nog een medaille kon worden gepakt." Een keuze die goed uitpakte, want baanrenner Buchli behaalde verrassend een zilveren plak.

Van Leeuwen heeft al heel wat medaillemomenten kunnen verslaan. De mooiste medaille blijft voor hem toch het goud van turnster Sanne Wevers. Nederland genoot van haar verrassende overwinning op de balk. Voor de journalist was het bijzonder mooi. " Ik volg het turnen al jaren en zie Sanne nu zo'n acht jaar. Het is bovendien een hele sympathieke meid, dus je gunt het haar ook echt."

Weinig Nederlanders is het gegeven om met eigen ogen te zien hoe een historische medaille wordt binnengesleept. Al heeft de gewone televisiekijker een klein voordeeltje: "Het commentaar van Hans van Zetten heb ik helaas gemist. Ik kon hem wel zien zitten op de tribune, maar zat te ver weg om het te horen. Ik moet het thuis nog maar eens terugluisteren."

Als journalist kan hij jaloersmakend veel zien. Toch is het vooral hard werken voor de Bredanaar. Drie weken lang maakt hij lange dagen. Tijd voor ontspanning is er dan ook niet. "Ik heb een boek meegenomen, maar ik heb er nog geen letter in gelezen. Gelukkig hoeven we geen nachten wakker te blijven, zoals mijn collega's op ons hoofdkantoor in Rijswijk."

De bijzondere werkomstandigheden zijn hem niet vreemd. De Spelen in Rio zijn de vijfde voor Van Leeuwen. Zeker met Londen 2012 ziet hij veel verschillen. "Londen was veel leuker, veel sfeervoller. Het is duidelijk te merken dat het land in crisis verkeert. De tribunes zijn lang niet vol. Ik heb het idee dat de mensen de kaartjes gewoon niet kunnen betalen. Onderling zeggen we wel eens dat dit de worst games ever zijn."

Veel aandacht aan de problemen in het gastland kan Van Leeuwen niet schenken. Daarvoor staat de agenda in de laatste week van de Olympische Spelen nog te vol met mooie sportwedstrijden. Voor Nederland liggen er mogelijk nog een aantal medailles in het verschiet. "Ik moet straks weer naar de BMX-baan om verslag te doen. Zelf kijk ik erg uit naar de halve finale van de volleybaldames. Zij hebben echt de gun-factor, net als de handbaldames overigens."

Na drie weken topsport stapt hij straks weer op het vliegtuig op weg naar Breda. Het thuisfront heeft er geen moeite mee dat hij zo lang van huis is. "Ze volgen de Spelen wel, maar ze zijn ook gewend dat ik zo lang van huis ben. Het hoort nu eenmaal bij het vak."

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
120 stemmen