Volledig scherm
Jouko Gorissen (21) met zijn vriendin Natasha Cabernite (18) in haar thuislanië, op de foto met traditioneel geklede Brazilianen.

De regio in Rio: Gorissen zag goud van dichtbij: 'Dat was super'

In de schijnwerpers: West-Brabanders op de Olympische Spelen.

Jouko Gorissen uit Sint Philipsland is bij zijn Braziliaanse vriendin op familiebezoek in Rio en bezoekt een handvol sportwedstrijden.

Drie continenten bezocht hij de afgelopen weken. Jouko Gorissen is namelijk werkzaam in Noord-Amerika, bezocht nog even zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse Sint Philipsland en zit nu in Rio de Janeiro. Gorissen (21), general manager bij de voetbalclub Florida Gulf Coast Dutch Lions, leerde tijdens zijn tijd in Amerika vorig jaar zijn huidige vriendin kennen: de Braziliaanse Natasha Cabernite (18).

Nu, ruim een jaar later, was het tijd voor een familiebezoekje. In februari begon de planning daarvoor al. "Ik wilde wel graag naar de Spelen, natuurlijk", kwam de sportliefhebber in hem naar boven. Niet geheel toevallig viel het tripje naar Rio tegelijkertijd met de Olympische Spelen. "Ik heb altijd gezegd dat ik daar graag naartoe zou willen. Normaal gesproken zit ik twee, drie weken lang elke dag voor de tv. Nu kan ik de Spelen meemaken in hét land van de sport, dat is uniek. Brazilië ademt sport, dat zie je overal."

Dinsdag 26 juli kwamen hij en zijn vriendin aan in Rio, dat al helemaal in het teken stond van de Spelen. "Je ziet dat heel de stad versierd is. Overal hangen borden. De meeste mensen kijken er naar uit, merk ik. Bovendien zeggen ze hier dat het nog nooit zo veilig is geweest in Rio als nu." Daarnaast wordt de stad overstroomd met toeristen. "Heel de Copacabana stond vol met toeristen. Bij het Christusbeeld was het zo druk dat je online tickets moest bestellen om het te bezoeken."

Gorissen heeft al verschillende sporters gezien, nog voordat het sportgeweld losbarstte. "We kwamen tegelijk aan op het vliegveld met delegaties uit Rusland en Oostenrijk. Daarnaast hebben we ook al leden van het Spaanse team gezien en heb ik wat meiden in het oranje voorbij zien fietsen."

Ver voor vertrek hing Gorissen met zijn neus al boven het programmaboekje. Met zijn vriendin besprak hij welke sporten ze gingen bezoeken. "Iedere dag sport, dat is iets te veel van het goede. Maar we hadden afgesproken om vijf dagen sporten te gaan bekijken. Inmiddels zijn dat er al zes geworden", lacht hij. Via de officiële site ging hij op zoek naar tickets.

Natuurlijk wilde hij het ook betaalbaar houden. "Want als je naar de honderd meter sprint wil, met Usain Bolt, dan betaal je zomaar duizend euro. Dat is iets te veel..." Uiteindelijk was hij zaterdag bij het boogschieten en beachvolleybal en zag hij zondag wielrenster Anna van der Breggen goud pakken bij de wegwedstrijd voor vrouwen. "Dat was super, we zaten op de finish!"

Verder bezocht hij nog een handbalwedstrijd van de Nederlandse dames, bekijkt hij met zijn vriendin haar favoriete sport waterpolo en gaat hij zaterdag naar de hockeywedstrijd Nederland-Duitsland (mannen). Maandag 15 augustus zit het familiebezoekje er voor Gorissen op. De laatste week van de Spelen zal hij thuis volgen: op de bank, voor de televisie. 

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
813 stemmen