Volledig scherm
Patrick Taal.

De Regio in Rio: 'De race van Dafne kijk ik wel in het HHH'

De afgelopen maanden is hij zeker al een keer of zes 'op' Rio gevlogen. Puur toeval, niet dat hij iets met de stad heeft, want dat bepaalt hij niet zelf. "Dat is allemaal roostertechnisch. Het is maar net waar je wordt ingepland", legt de KLM-piloot Patrick Taal uit. Dat rooster krijgt de Bredanaar pas een maand van tevoren. Toen bleek ineens dat Taal in Rio zat tijdens de Spelen. "En ik had er niet eens om gevraagd, een leuke verrassing, toch?"

De laatste keer dat hij er was, moet een kleine maand geleden zijn, schat hij in. "Toen was er nog amper te merken dat hier nu de Olympische Spelen gehouden worden. Er stond alleen een kleine tribune bij het roeien, geloof ik. Maar verder geen borden of vlaggen, of zo. Nu is alles anders."

Taal kwam dinsdagavond aan. "Het is veel drukker dan normaal. Het is normaal al redelijk druk in het verkeer hier, dat is nu nog erger. Er hangt een drukke sfeer, maar zeker wel een goeie vibe."

Die verkeersdrukte heeft hij al ervaren op weg van het vliegveld naar het hotel, maar zal hij nog vaker gaan ondervinden de komende dagen. Taal blijft namelijk tot vrijdag. Op het moment van spreken staat de piloot op het punt om in de taxi te stappen. "We gaan naar het Olympische park, waar we de hockeywedstrijd Nederland - Duitsland (halve finale bij de vrouwen, red.) gaan kijken. Voor zo'n taxiritje kun je gemakkelijk een uur of drie rekenen, nu."

Die kaarten hebben ze (Taal is er met zijn bemanning) pas recentelijk gekocht. "Ik geloof pas een paar dagen terug, online. Volgens mij is er een systeem dat je gekochte kaarten kunt teruggeven als je land niet geplaatst is voor die ronde." Wellicht dat hij dat ook nog doet. "We hadden al kaarten voor de hockeyfinale bij de mannen. Ik dacht namelijk wel dat de mannen zouden winnen. Nu hebben we dus kaarten voor België - Argentinië. Als het mogelijk is gaan we die nog omruilen voor tickets voor de wedstrijd van de handbalvrouwen."

Een deel van zijn bemanning gaat ook naar de finale van Dafne Schippers kijken. "Maar drie uur in de taxi zitten, de hele dag in dat stadion, voor een paar seconden Dafne Schippers, dat vind ik iets te veel van het goede. Ik kijk de race van Dafne wel in het Holland Heineken House. Net zo gezellig. Daar kijk ik overigens wel naar uit."

In het Holland Heineken House loopt hij de kans een paar van zijn passagiers (van de heenvlucht) tegen te komen. "In het vliegtuig zaten een paar bekende Nederlanders die daar optreden. Maar ik mag niet zeggen wie dat zijn." Vrijdag vliegt Taal, al zeker acht jaar piloot bij KLM, weer richting Amsterdam. Een vlucht van ongeveer 11,5 uur.

Wie weet met een paar onvergetelijke herinneringen in het achterhoofd. "Het zou leuk zijn als we nog een huldiging in het Holland Heineken House kunnen meemaken", klinkt hij hoopvol.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
38 stemmen