Volledig scherm

De paaskappers van Breda (fotoalbum)

BREDA. Vroeger waren kappers dinsdag na 13.00 uur gesloten. Geregeld bij winkelsluitingswet van 1930, waarin bijvoorbeeld ook schoenmakers, melkboeren, kruideniers, drogisterijen en groentewinkels verplicht werden op verschillende middag te sluiten.

Niet meer voor te stellen tijdens de totale gekte op woonboulevards en tuincentra: in het katholieke zuiden waren vroeger niet alleen de twee paasdagen heilig, maar ook Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Dat was een probleem voor de Bredase kappers en de bloemisten. De coiffeurs slaagden er met zijn allen niet in om het haar van de Bredase dames op woensdag vóór 17.00 uur zó te permanenten en watergolven dat het tot en met tweede paasdag toonbaar was.

Terwijl de bloemisten zo hun eigen problemen met de snijbloemen hadden.

Dus werd er destijds in de gemeenteraden in Breda, Prinsenbeek, Ulvenhout, Oosterhout en Galder bij herhaling gesteggeld over de vraag of de kappers hun toko op de dinsdag voor Pasen, en Pinksteren, en Kerstmis geopend mochten houden.

"Gezien de grote drukte, vooral veroorzaakt door de vrouwlijke clientèle die voor deze dagen heur haar wenst te laten verzorgen."

Werd die na de nodige debatten verleend, dan eisten de bloemisten en patatbakkers ook verruiming van hun openingstijden.

Zoals in Galder, blijkens de notulen van 60 jaar geleden: "Vooral de enige bloemist uit onze gemeente is hiervan een erge voorstander." De frietbakkers ook, die op zondag tot 14.00 uur hun puntzakken mochten vullen, maar die daarna tot 18.00 uur de luiken moesten sluiten.

In Breda was het haar van nogal wat dames met Pasen en Pinksteren in 1952 kennelijk niet tot heur tevredenheid in model gebleven.

Want in augustus besluiten de heren van het college, wellicht thuis opgestookt door de dames, dat de kappers in 1953 op de donderdagen voor Pasen én Pinksteren tot 22.00 uur hun klanten onderhanden mogen nemen. Als ze maar géén shampoo of geurtjes verkopen.

Dat geregeld, is het volgende agendapunt: of die regelingen óók van kracht zijn voor 'wijk1, wijk 2 en wijk 3'?

Oftewel de 10 jaar eerder geannexeerde gedeelten van Prinsenbeek, Bavel, Ginneken en Princenhage.

Besluit: jawel.

Zodat ook daar de dames met Pasen en Pinksteren in 1953 keurig gekapt naar de kerk konden.

Fotoalbum: Bredase kappers van toen

Fotalbum in hogere resolutie: Facebook/BNDeStemBreda

Google: Plus & Photos

poll

Lokale partijen kunnen echt het verschil maken in mijn gemeente

Lokale partijen kunnen echt het verschil maken in mijn gemeente

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
530 stemmen