Gerrit Bruntink in zijn nieuwe bistro op voor hem vertrouwd terrein aan de Strijbeekseweg, net buiten Strijbeek..
Volledig scherm
Gerrit Bruntink in zijn nieuwe bistro op voor hem vertrouwd terrein aan de Strijbeekseweg, net buiten Strijbeek.. © Ron Magielse/Pix4Profs

De Hertog in Strijbeek heet nu Gerritje

STRIJBEEK - De Bistro Zoete Lieve Gerritje in Strijbeek staat op vertrouwd terrein voor horeca-veteraan Gerrit Bruntink.  

Het kan verkeren. Horecaman Gerrit Bruntink begon in het vorig decennium het restaurant De Hertog van Brabant, net voor Strijbeek als je uit de richting Ulvenhout komt. Een jaar of vier geleden kreeg het pand nieuwe uitbaters en ging de zaak Ons Behaegen heten. Sinds eind februari is Bruntink weer terug. Het pand is herdoopt in Zoete Lieve Gerritje en is een bistro.

Dat bistro-aspect zit ’m niet zozeer in de aankleding, want die is ietwat barok met veel kroonluchters en hoge, purperen bankjes. Het is de kaart die het bistro-karakter uitstraalt. De keuze is zeer overzichtelijk. Zeven voor-, zes hoofd- en vier nagerechten bevat de menukaart, plus een overzicht van de wijnen die daarbij zouden kunnen passen.

Het is rustig als we arriveren. Bruntink ontvangt ons allerhartelijkst en voorziet ons even later van twee glazen cava van het Catalaanse wijnhuis Ludens. Het blijken aangename bubbels die het zitten prettig maken en de eetlust opwekken.

Onze keuze uit voorgerechten valt op de escargots voor mijn tafelgenote en op de pizza van tonijn voor mij. Daar is Gerrit het maar ten dele mee eens. Veel beter is het om de carpaccio met ganzenlever te nemen in plaats van de tonijn. Dat combineert beter met de steak tartaar die als tweede gang wens. Hij zegt het met zoveel overtuiging dat ik zwicht en ik krijg daar geen spijt van.

De carpaccio op het bord is bedekt met gulle krullen ganzenlever. Er tussen door liggen gahalveerde cherrytomaatjes, geraspte kaas, croutons, wat sla en gehalveerde zwarte olijven. Vlees en lever smelten in de mond. De tomaatjes zijn lekker rijp en zorgen voor een verfrissend contrast. De croutons hadden niet per se gehoeven en de olijven zijn smakeloos, zoals alleen ontpitte gehalveerde zwarte olijven dat kunnen zijn.

De overdaad op mijn bord staat in schril contrast met de escargots aan de overkant. Zes zijn het er, naakt in speciaal slakkenschaaltje, vergezeld van gesmolten ansjovisboter. Als je ze niet eerst uit hun huisje hoeft te peuteren, ben je aan het verorberen niet al te veel tijd kwijt. Gelukkig is er genoeg carpaccio om te delen. De Zuid-Franse chardonnay van Domaine De Rodie die we erbij drinken, blijkt een prima huiswijn.

Omdat het nog vrij stil is bij Zoete Lieve Gerritje komen de hoofdrechten vlot door: zalm met gamba’s en beurre blanc en de steak tartaar. Het zijn ruime porties. Zalm en gamba’s gaan vergezeld van asperges en zeekraal, steak tartaar uiteraard van een nog half vloeibaar kwarteleitje, pickles en wat frisse sla.

De kaart beloofde er ook nog eens dikke, zelfgemaakte frieten bij en die krijgen we. Ze smaken zoals het moet, net als de zalm en steak. De gamba’s zijn echter wat aan de droge kant. Andermaal de chardonnay en een rode grenache uit de Provence zijn goede begeleiders.

Voor het dessert valt de keuze op gemarineerde aarbeien met ijs en op een warm appeltaartje, ook met ijs. Het zijn keurige nagerechtjes, niet spectactulair van samenstelling, maar smakelijk genoeg om een over het geheel genomen goede maaltijd mee af te sluiten.

Gerrit Bruntink is wat je noemt een horeca-veteraan. Hij vertelt dat Zoete Lieve Gerritje zo ongeveer het 23e restaurant is, waarbij hij nauw betrokken is. Dit keer staat hij niet in de keuken. Daar zwaait Niels Mulders de scepter.

Bruntink, bijna zestig inmiddels, vervult nu de rol van gastheer en dat doet hij met verve. Hij is zichzelf, een tikje eigenzinnig, maar toch vooral heel aardig. Normaal gesproken helpt zijn vrouw in de bediening, maar die is deze avond verhinderd. Daardoor is het voor hem flink aanpoten als er later op de avond nog aardig wat tafeltjes gevuld raken.

Zoete Lieve Gerritje is ieder geval een aardige plek om aan te leggen, zeker als zich straks warmere dagen aandienen. Dan valt vanaf het terras goed te zien dat Bruntinks bistro op een prachtige locatie ligt.

Beoordeling

Voorgerecht: 7,0
Hoofdgerecht: 7,5
Nagerecht: 7,0
Prijs/kwaliteit: 7,0
Bediening: 8,0
Sfeer: 7,5
​Drank: 7,5

Hoe en wat?

Bistro Zoete Lieve Gerritje is sinds maart geopend in het pand aan de Strijbeekseweg waar voorheen respectievelijk De Hertog van Brabant en Ons Behaeghen waren gehuisvest. Het restaurant heeft ook over een feestzaal, terras en ruime tuin.

Zoete Lieve Gerritje, Strijbeekseweg 57 4856 AA Strijbeek
Telefoon: 076-5650505
E-mail: info@dehertogvanbrabant.nl

Open: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 22.00 uur

Wat kost dat?

2 cava 14,00
4 wijn 20,00
Escargots 10,00
Carpaccio 14,50
Zalm & gamba’s 20,50
Steak tartaar 20,50
Gemarineerde aardbeien 8,95
Appeltaartje 8,95
​Totaal euro 116,40

Zoete Lieve Gerritje hanteert een overzichtelijke kaart: zeven voorgerechten, zes hoofdgerechten en 4 nagerechten. Met wijnsuggesties. Er zijn geen aparte menu’s.

Poll

Vakantie in Nederland is een prima alternatief voor de zuidelijke costa’s.

Vakantie in Nederland is een prima alternatief voor de zuidelijke costa’s.

  • eens (81%)
  • oneens (19%)
1429 stemmen