Volledig scherm
Veertig jaar geleden: de eerste leden van ponyclub De Grensruitertjes in Nispen. foto linda antonissen

De Grensruitertjes rijden al veertig jaar in Nispen

NISPEN - Op tafel liggen fotoboeken vol krantenknipsels en foto's van pony's en paarden.

Verschillende namen en zinnen die beginnen met: 'weet je nog' wisselen elkaar af als vijf bestuursleden van Paardensportvereniging Nispen elkaar ontmoeten in de kantine van bestuurslid Wil Peeters (64) op zijn boerderij aan de Heijbeeksestraat in Nispen. Herinneringen worden opgehaald aan de ponyclub, die op 14 augustus 40 jaar bestaat.

In 1976 besloot Toine Hellemons (75) om samen met Piet Kerstens en Kees Jaspers een ponyclub op te richten. Deze kreeg de naam De Grensruitertjes. Ze begonnen met 8 pony's en groeiden binnen enkele jaren uit tot 32 rijdende leden. Waaronder een aantal uit Essen, België. Sinds 2003 is de club verder gegaan onder de naam Paardensportvereniging Nispen. Nu zijn ook mensen met paard welkom en heeft de club in totaal 26 rijdende leden.

"Een van de jaarlijkse hoogtepunten is de braderie in augustus in Nispen. Hier kunnen mensen tegen een betaling een rondje rijden op een pony", zegt bestuurslid Leonie Denissen (26). "En de Sinterklaasintocht", voegt bestuurslid Linda Antonissen (50) toe. "Tot 2000 reden de leden op hun pony's door het dorp tijdens de intocht in Nispen.

Verder werd er vroeger in de zomer een ponykamp georganiseerd. Je sliep dan een week lang in de schuur van een boerderij. Het programma bestond uit bosritten en puzzeltochten. De pony's werden tijdens de bonte avond in de wei gezet. Ook was er een trip in het duister. Erg spannend."

De laatste jaren zijn er veel jonge leden bijgekomen. "Wellicht tijd om weer eens een ponykamp op poten te zetten", voegt bestuurslid Wim van Kanthout (61) toe. Denissen: "Vroeger organiseerde de vereniging ieder jaar het eerste concours van het seizoen. Hier kwamen dan zo'n 800 pony's naartoe. Ter vergelijking. De Brabantse kampioenschappen trekt jaarlijks 800 pony deelnemers, verspreid over twee dagen." De club houdt op 1 oktober een reünie voor (oud)leden.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
RUST
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
858 stemmen