Volledig scherm
© THINKSTOCK

De bruine rat rukt op: 'De ratten worden resistent tegen bestrijdingsmiddelen'

BREDA - Ze kunnen er aandoenlijk uitzien, maar bruine ratten vormen een schadelijke plaag als de populatie te groot wordt. En dat laatste lijkt het geval te zijn, want het aantal overlastmeldingen neemt de laatste jaren sterk toe. Klein probleempje: gif helpt amper meer.

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) meldt deze week dat het aantal overlastmeldingen over bruine ratten tot recordhoogte is gestegen. En dat is zorgelijk, want de bruine rat is schadelijk voor de volksgezondheid. Sterker nog: het KAD zegt dat de ziekte van Weil, een ernstige infectieziekte, bezig is met een opmars. "Dat is een rechtstreeks gevolg van de bruine rat", zegt woordvoerder Nico Vonk van het KAD.

Dat de bruine rat floreert is volgens Vonk te danken aan de tekortschietende bestrijding. "De gemeenten laten dat aan burgers zelf over en die moet ervoor betalen. Ze hebben ook onvoldoende kennis. Die combinatie betekent dat er te weinig of dat er verkeerde middelen worden gebruikt. Zo sterk je de populatie. De ratten worden resistent tegen bestrijdingsmiddelen."

Volgens Janssen zouden de lokale overheden al in een vroeg stadium moeten ingrijpen. De ratten begeven zich in het warme weer van nu vooral in de openbare ruimte, niet zelden sluipend van het ene naar het andere riool. Oude stadswijken vormen een risicogebied, want daar zijn lang niet alle rioolsystemen up to date.

In een middelgrote stad als Breda kennen ze het probleem ook. Woordvoerder David Slager: "Vanuit de praktijk herkennen we het beeld dat er meer bruine ratten worden gesignaleerd. Een verklaring zou kunnen zijn dat vanaf 2017 van de Europese Unie geen gif meer gebruikt mag worden bij de bestrijding van ratten, tenzij aan een hele reeks voorwaarden wordt voldaan. Die voorwaarden zijn nauwelijks op te volgen in de openbare ruimte. De gemeente Breda heeft daarom vooruitlopend op die maatregel al in 2015 besloten om niet langer met gif te werken. Nu wordt er gewerkt met voerkorven met een vangsysteem, maar dit is minder effectief."

Lees vrijdag meer in BN DeStem

poll

Zolang we allemaal ver weg op vakantie gaan, moeten we niet zeuren over de luchtvaart.

Zolang we allemaal ver weg op vakantie gaan, moeten we niet zeuren over de luchtvaart.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
701 stemmen

poll

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
3543 stemmen