Volledig scherm

De bouw van het nieuwe station Breda in 10 video's

BREDA - Na een verbouwing van vier jaar wordt het nieuwe station Breda donderdag officieel geopend. Dat ging niet zonder slag of stoot. Reizigers hadden te kampen met een lekkend dak, krappe urinoirs en een metershoge voetgangersbrug, maar er waren ook fietsklimtijdritten, een Playmobil dorp en er is een nieuwe bijnaam. Een overzicht in tien video's over vier jaar tijd. 

1. Vier jaar geleden werden de plannen voor het nieuwe station gepresenteerd. Elke dag kunnen er zo'n 95.000 mensen passeren, 16 treinen per uur vertrekken en elke 5 minuten een bus. De routing is overzichtelijk, de stationshal is licht en transparant. 

2. Tijdens de verbouwing wordt een 116 meter lange tijdelijke brug aangelegd als verbinding tussen de Belcrumkant en Centrumkant. Passagiers zouden hierdoor geen last moeten ondervinden van de verbouwing, maar met dagen als carnaval en Dancetour wordt de brug gesloten vanwege de veiligheid. 

3. Nog meer problemen terwijl de verbouwing in volle gang is. Het dak van het station lekt en zorgt voor grote waterplassen op het perron tijdens hevige regenval. 

4. Twee jaar na de start van de verbouwing de tussenstand. Media konden van binnen en buiten een kijkje nemen naar de vorderingen. Qua reizigersaantallen is Breda het kleinste station van de zes die door de Rijksoverheid zijn aangewezen voor een grote verbouwing (Nieuwe Sleutelprojecten), maar volgens ProRail doet dat aan allure zeker niet onder. 

5. Aan alles lijkt gedacht. Als man zijnde kan je zelfs gratis gebruik maken van de gloednieuwe urinoirs. Al moet je je wel tussen de wandjes proppen of goed kunnen mikken, zo laat Omroep Brabant verslaggever Jan Waalen zien. 

6. Al heeft zo'n verbouwing ook voordelen. Sportievelingen maakten gretig gebruik van het nieuwe parkeerdek tijdens de eerste fietsklimtijdrit in een station. Wielrenners scheuren over de 500 meter lange hellingbaan waarvan 250 meter een stijgingspercentage van 8% heeft.  

7. Dat nieuwe parkeerdek was voor ons ook reden genoeg om even overheen te scheuren. Met de auto weliswaar. 

8. Tijdens de verbouwing was er genoeg ruimte in de toen nog in te vullen winkelruimtes voor andere creatieve uitingen. Zo werd er vorig jaar een heus Playmobil dorp gebouwd genaamd 'Happy Station', inclusief rijdende modeltrein. Hoewel de titel van het filmpje anders doet vermoeden is hier alleen Playmobil speelgoed gebruikt ter waarde van zo'n tienduizend euro. 

9. Een nieuw station verdient ook een nieuwe bijnaam. Een keur aan inzendingen kwam voorbij: Reiskoffer, Blokkendoos, Kijkdoos, Gatenkaas, De Nieuwe Koepel... De uiteindelijke winnaar werd: De Parel. 

10. Hoewel het station nooit gesloten is geweest, is donderdag eindelijk de grote dag dat het nieuwe station officieel open mag. In juli kregen we al een voorproefje vanuit de lucht. 

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
772 stemmen