Volledig scherm

De bijlage over het Bloemencorso Zundert is vol met betoverende verhalen

Komend weekend staat weer geheel in het teken van het Bloemencorso in Zundert. De buurtschappen leggen de laatste hand aan de kleurrijke wagens en maken zich op voor de 75e editie van het corso. Woensdag vindt u in een bijlage van BN DeStem alvast een kijkje achter de schermen en leest u over trends door de jaren heen, Amerikaanse verleiding en de nieuwe route.

Waar tachtig jaar geleden nog paarden de karren volgeplakt met bloemen voort trokken, zijn het nu kolossale wagens die amper door de straten passen, getooid met de meest exotische kleuren en materialen. Door de jaren heen zijn de trends in het corso flink veranderd. In grootte, kleuren, vormen en techniek. Het corso is al lang geen statische optocht meer.

Bij het grootste dahliacorso van de wereld horen ook de beste spelers. De ontwerpers komen niet meer alleen uit Zundert, maar ook van ver daarbuiten. Louisa Joosen uit het Belgische Loenhout en Gezienus Bruining uit Sint Jansklooster in Overijssel hebben hun ontwerp ingestuurd en via een democratische weg is hun idee uitgekozen om na te bouwen.

Vijftien jaar geleden ontstond een bijzondere samenwerking die nu nog steeds erg vruchtbaar is. De Stichting Bloemencorso Zundert en De Beeckse Algemene Karnavalsstichting (BAK) werken innig samen in de organisatie aan onder andere de coördinatie van vrijwilligers, draaiboeken, verkeersregelaars, noodplannen en de wagens.

Na jaren van gesteggel en discussies is het corsobestuur akkoord: voor het eerst sinds 1963 gaan de wagens rechtsom. "De twee knelpunten zijn nu opgelost." In de nieuwe route moet het publiek een stoet zien die ríjdt.

De praalwagen 'Bevangen door de wind' van buurtschap 't Kapelleke is mede geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse kunstenaar Gil Bruvel. De twee Zundertse ontwerpers Jeroen Vriends en Gianni Ritchie hebben de kunstenaar op de hoogte gesteld en nu komt hij zelf naar het corso om te helpen en kijken natuurlijk.

Naast de praalwagens is er ook theater te zien tijdens de stoet. Dit jaar komen er weer 17 studenten een act opvoeren geïnspireerd op het dahliacorso.

Lees woensdag over dit en meer in de speciale bijlage van BN DeStem.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
544 stemmen