Volledig scherm
Deze stoomlocomotief trekt zaterdag acht historische rijtuigen, waaronder een restauratiewagen. © Stoom Stichting Nederland

De 01 1075 bonkt, schudt en stoomt zaterdag tussen Breda en Roosendaal (video)

BREDA / ROOSENDAAL - Je moet hem vooral voelen, die oude stoomloc. Zeker, West-Brabant is prachtig om te zien, maar wie zaterdag van Breda naar Roosendaal en terug stoomt, moet veertig minuten voelen en beleven hoe zo'n loc met tien rijtuigen bonkt, schudt en vooral stoomt.

"Da's enerverend en rustgevend tegelijkertijd. Je beleeft vroeger. Het fluit en het stoomt. Het maakt lawaai en dat is toch heel wat anders dan een moderne trein die alleen maar zoemt", belooft de 47-jarige Sander Husen.

Machinist
Hij is de enthousiaste machinist van de stoomtrein die zaterdag vanwege de opening van het nieuwe station Breda vijf retourtjes Roosendaal doet. Tweeduizend BN DeStem-lezers kunnen mee met deze historische combinatie, eigendom van de Stoom Stichting Nederland (SSN).

Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar voor zaterdag, die tot vandaag 13.00 uur besteld kunnen worden.

Voor zijn dagelijks brood rijdt Sander met een trein van DB Cargo containers en gevaarlijke stoffen door Europa. De stoomtrein is zijn hobby, van kindsbeen af. "Je bent een bevoorrecht mens dat je met deze loc mag rijden", wijst hij op de grote 01 1075.

Kolenstoker
Een zwarte Berlijnse kolenstoker van 192 ton. Gebouwd in 1940. Van de Duitse rails afgehaald, ooit aangekocht door een particulier en aan de SSN geschonken vanwege zijn museale waarde. Vrijwilligers van deze stichting knapten de loc in 1991 rigoureus op en sindsdien tuft hij regelmatig over Nederlands spoor én op de Deutsche Bundesbahn.

"Dat is uniek", looft Husen de hobbyclub in Rotterdam Kralingen waar hij zelf ook vaak aan de freesbank en draaibank staat. "Dat zo'n locomotief ook op het Duitse beveiligingssysteem kan en mag, is zeldzaam."

Lees vrijdag meer over de stoomloc in BN DeStem

Volledig scherm
Sander Husen de machinist van de stoomtrein die zaterdag vanwege de opening van het nieuwe station Breda vijf retourtjes Roosendaal doet
Volledig scherm
De stoomtrein die zaterdag vanwege de opening van het nieuwe station Breda vijf retourtjes Roosendaal doet
Volledig scherm
Het spoorboekje van de stoomtrein die zaterdag vijf ritjes tussen Breda en Roosendaal doet
7 januari 1958 - De laatste stoomlocomotief (3737 'jumbo') van de NS maakt zijn laatste (reguliere) rit en daarmee is Nederland het eerste land ter wereld dat 'stoomloos' is...

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
463 stemmen