Volledig scherm
© RGB Stock

Dakloze komt moeilijk aan huisarts, GGD richt vangnet op

Een groep van 'bereidwillige' huisartsen zorgt er voortaan voor dat de tweehonderd dak- en thuislozen in West-Brabant medische zorg krijgen. Vorig jaar besloten de GGD- gemeenten medische zorg voor daklozen weer in te voeren, nadat die in 2011 vanwege bezuinigingen werd afgeschaft.

Momenteel wordt een vangnet opgericht bestaande uit huisartsen die samen met GGD-verpleegkundigen de zorg verlenen aan daklozen die buiten de boot vallen.

Het blijkt voor dak- en thuislozen nog altijd moeilijk zich in te schrijven bij een huisartsenpraktijk. Veel huisartsen zijn huiverig omdat veel daklozen complexe problemen hebben door verslaving of psychiatrische aandoeningen.

Volgens Ronald Roothans, voorzitter van de Huisartsenkring West-Brabant, is het streven de zorgverlening aan daklozen zo veel mogelijk ín de gewone huisartsenpraktijk te doen. "De verpleegkundige maakt een afspraak en komt mee met de dakloze. Zo kunnen ze zo veel mogelijk meedraaien in een normaal systeem. Maar sommige daklozen kun je niet in een volle wachtkamer zetten. Er zijn patiënten die daklozen afschrikwekkend vinden."

Maandag in BN DeStem het verhaal van dakloze Leon Gabriëls die zich in Bergen op Zoom niet kan inschrijven bij de huisarts.

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
569 stemmen