Volledig scherm

Cultuurnacht: Breda brengt duistere nacht vol lichte cultuur (foto's)

BREDA -  Het is inmiddels traditie in Breda: op een koude vrijdagavond in januari presenteert het culturele veld zich. Met een passe-partout van ongeveer tien euro kan het publiek een een hele avond lang terecht bij vijftig culturele deelnemers tijden de Cultuurnacht. 

De geroutineerde cultuurnachtbezoeker weet: wie verstandig is, maakt vooraf een plannetje. Alle vijftig deelnemers in één nacht bekijken is ondoenlijk. En maakt bovendien onrustig. Want zit je net lekker in de Grote Kerk (of zak je daar door je krukje, zoals Irene Kilsdonk overkwam) en zie je er de prachtige voorstelling, bekruipt toch alweer een nerveus gevoel. Want er is meer.

Wat straks te zien? De achtste editie van de Cultuurnacht verraste vrijdag. Was, zoals wethouder Marianne de Bie bij de aftrap zei: „Een plantje dat acht jaar geleden werd gezaaid en langzaam is uitgegroeid tot een prachtige boom.” Er waren meer dan voorheen voorstellingen die alleen waren gemaakt voor de Cultuurnacht zelf. Of die slechts eenmalig in Breda waren te zien.

Zoals het feeërieke Cocon in Electron, of UNFOLD, de oplichtende act die studenten van kunstacademie Sint Joost maakten voor het plein achter de Nieuwe Veste. Rennend door Breda kon de rappe bezoeker maximaal een stuk of vijftien van dat soort ervaringen opdoen. Om uiteindelijk bij de afterparty te stuiten op iemand als Myra Hoekman. „Nee?! Het toneelstuk in het Apollo-hotel niet gezien? Zonde! Dat was het geheime pareltje van de Cultuurnacht!” 

Mooie foto's van de Bredase Cultuurnacht bekijk je in het foto-album.

Lees wat er op Twitter wordt gezegd over de #cultuurnacht:

Tweets over #cultuurnacht

Volledig scherm
© Ramon Mangold
Volledig scherm
Volledig scherm
The Loads.
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
2-2
Willem IIWIL
away logo
home logo FeyenoordFEY
11'
0-0
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
9'
0-0
FC GroningenGRO
away logo
home logo VVV-VenloVVV
9'
1-0
ADO Den HaagADO
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
16:45
De GraafschapGRA
away logo

poll

Kinderen niet welkom in een horecazaak? Dat moet niet mogen.

Kinderen niet welkom in een horecazaak? Dat moet niet mogen.

  • Eens (46%)
  • Oneens (54%)
1534 stemmen