Volledig scherm

Critici over station Breda: 4 sterren voor 'somber maar wonderwel geslaagd' gebouw

BREDA - Na ruim vier jaar bouwen is het nieuwe station in Breda helemaal klaar. De opening kon op behoorlijk wat aandacht rekenen in landelijke media, met gemende reacties.

De Volkskrant liet recensent Kirsten Hannema eens rondkijken in het nieuwe gebouw. Die had er maar liefst vier sterren voor over. "Ondanks de enormiteit van het complex, is het gelukt om het op vanzelfsprekende wijze tussen de historische huizen en jarenzeventigkantoren te laten landen", schrijft ze. De architect wilde van het station een verblijfsruimte maken. "Als zodanig is Breda Centraal wonderwel geslaagd."

Somber
Maar de recensent heeft ook kritiek: "Daal je af naar de granieten passage, dan verandert de sfeer in somber. De natuurstenen ontvangsthal met zijn lage plafond voelt bijna als een mausoleum. Waarom hier niet hout gebruikt, zoals in het winkelcentrum?" Daarnaast zou het winkelcentrum in een eigenaardige hoek liggen. "Niet zo gunstig voor de winkeliers, wel een fijne ruimte voor Bredanaars om af te spreken."

Stationsbuurt opgeknapt
NRC kwam al snel tot de volgende conclusie: 'Het is in ieder geval een erg groot gebouw'. De krant liep een rondje om het station met architect Koen van Velzen. "Het station loopt als vanzelfsprekend over in de stad", zegt hij. "Ik vind de stations in Rotterdam en Arnhem fantastisch, maar ik wilde iets anders. Geen icoon, maar een stuk van de stad. Dat het gebied rondom het station nu ook opknapt, daar ben ik eigenlijk het meest trots op."

Kil grijs marmer
Tijdschrift De Ingenieur raakte vrij snel de weg kwijt in Breda: "Vanaf buitenaf kun je de treinen en de bussen zien rijden, maar in de voetgangerspassage zijn zelfs geen trappen naar de bovengelegen perrons te zien en naar de bewegwijzeringsborden moet je soms goed zoeken. Het warme materiaal van de buitenkant heeft binnen plaatsgemaakt voor kil grijs marmer, en met name de ingang aan de centrumkant is met donkergrijze muren, plafonds en kolommen erg donker.

Multifunctioneel
Alle critici roemen het multifunctionele karakter van het 2,2 miljoen bakstenen tellende gebouw. Bijna alle kantoorruimtes en 70 procent van de winkelruimtes zijn verhuurd, net als de woningen aan de Belcrum-zijde. De Ingeneur: "Breda is misschien niet het mooiste van de onlangs verbouwde stations, maar lijkt wel te doen waarvoor het is neergezet."

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
849 stemmen