Volledig scherm
De compleet gestripte BMW X6 zoals die in de Rucphensen bossen werd aangetroffen.

Criminelen strippen dure auto's in West-Brabantse bossen

RUCPHEN - Ze liggen in de bossen voor het oprapen: compleet gestripte auto’s. Gestolen, dure merken, vakkundig ontdaan van kapitale onderdelen. Het Roosendaalse bergings- en transportbedrijf Van Egeraat heeft er al ruime ervaring mee. Dat wordt regelmatig door de politie het bos in gestuurd om een ‘uitgeklede’ wagen op te laden.

„De voorbije weken al drie in deze regio: een BMW X5, Audi A6 en nu net een BMW X6. Alles eraf. De complete voorkant, spiegels, zijruiten, achterlichten, achterklep, airbags, banden, velgen... dat ding stond op zijn remschijven tussen bomen”, vertelt een Van Egeraat-medewerker anoniem. „Want dit zijn gasten die nergens voor terug deinzen. Anders durf je op zo’n bospad niet op je gemak te gaan sleutelen.”

De vaak nog nieuwe auto’s, zo weet de politie, worden in de omgeving gestolen. De dieven brengen die doorgaans dure uitvoeringen naar een afgelegen plek en voeren gedemonteerde onderdelen met een meegereden bus af.

Diefstal
Vermoedelijk is het diefstal op bestelling en zijn specifieke onderdelen op kleur gewenst om een andere, beschadigde auto met weinig kosten op te lappen. Het gaat in ieder geval om criminelen die precies weten wat ze nodig hebben en ook de vakkennis hebben om de auto’s snel te demonteren.

De BMW X6 die donderdag in de Rucphense bossen werd aangetroffen, ongeveer een kilometer van de openbare weg, heeft een nieuwwaarde van meer dan honderdduizend euro. De strippers verzamelden voor tienduizenden euro’s gratis onderdelen, zag de Roosendaalse berger met ruim twintig jaar ervaring.

Vakwerk
Van Egeraat wordt regelmatig door de politie voor dit soort klusjes wordt ingeschakeld: „Ze hebben met die BMW de tijd genomen. Vakwerk. Hoewel je sommige onderdelen zo te pakken hebt. Dat is allemaal plug and play, alles met stekkertjes aangesloten. Daar hoef je geen draad voor door te knippen.”

De politie doet onderzoek maar heeft nog geen idee waar de daders gezocht moeten worden.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1047 stemmen