Volledig scherm
Verstopplaats in huurauto. © Politie Zeeland

Controle op criminele activiteiten bij autoverhuurbedrijven in Etten-Leur en Breda

BREDA/ETTEN-LEUR - In Etten-Leur en Breda zijn maandag autoverhuurbedrijven gecontroleerd. De actie, waarbij onder meer de politie betrokken was, werd gehouden om zicht te krijgen op mogelijke criminele activiteiten.

Bij de actie werden drie bedrijfsadressen in Etten-Leur en zeven in Breda bezocht. Ambtenaren van de gemeente onderzochten de vergunningen en kwamen enkele milieudelicten tegen, waarop bestuurlijk actie wordt ondernomen. In een van de bedrijfspanden werden diverse auto-onderdelen aangetroffen, waarvan het lijkt alsof ze van diefstal afkomstig zijn. Nader onderzoek van serienummers moet daar meer duidelijkheid over geven.

Frustreren
Er is een 30-jarige man opgepakt. Hij werkte, naar eigen zeggen, niet voor het autoverhuurbedrijf maar probeerde wel de controle te verhinderen en te frustreren. Hij werd aangehouden omdat hij niet voldeed aan een bevel om te vertrekken en met zijn met irritante gedrag te stoppen

Groeimiddel
Toevalligerwijs stuitten de opsporingsambtenaren op een partij chemicaliën die gebuikt worden voor hennepteelt. Deze spullen werden niet bij een van de autoverhuurbedrijven aangetroffen, maar in een naastgelegen pand. De controleurs stonden te wachten bij een autoverhuurbedrijf op industrieterrein Krogten, toen zij bij buren verdachte omstandigheden zagen. In de bewuste loods werden twaalf pallets met jerrycans aangetroffen. De inhoud van de jerrycans was bedoeld om tot groeimiddel voor hennepplanten vermengd te worden.

Duizenden liters
Het ging om enkele duizenden liters vloeistoffen. Er stonden ook vier zogenaamde bulkcontainers. In overleg met de Officier van Justitie nam de politie deze chemicaliën in beslag. De politie van de eenheid Zeeland-West Brabant heeft in het kader van de aanpak Ondermijnende criminaliteit een projectteam ingesteld om de rol van autoverhuurbedrijven te onderzoeken bij het mogelijk faciliteren van criminele activiteiten.

Cash
Uit diverse onderzoeken blijkt dat criminelen regelmatig gebruik maken van huurauto’s. In deze voertuigen worden regelmatig zorgvuldig geprepareerde ruimtes aangetroffen met daarin drugs, wapens en/of geld. Vaak gaat het hierbij niet om dure en opzichtige bolides, maar juist om doorsnee onopvallende middenklassers. De mensen die er in rijden hebben vaak geen officieel inkomen. Ze maken veelal langere tijd gebruik van huurauto’s, waarvoor doorgaans cash wordt betaald.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
457 stemmen