Volledig scherm
Wim van de Donk. © Marc Bolsius

Commissaris van de Koning: 'Nieuwe azc's niet meer nodig'

ETTEN-LEUR - Op korte termijn zijn geen extra asielzoekerscentra nodig voor de opvang van vluchtelingen. Dat schrijft commissaris van de Koning Wim van de Donk in een brief aan alle colleges van burgemeester en wethouders van Brabantse gemeenten. Dat betekent dat er geen asielzoekerscentra (azc’s) komen in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Etten-Leur, Oosterhout, Zundert, Drimmelen en Woudrichem.

Door de afname van het aantal nieuwe asielzoekers in Nederland, zijn er op dit moment voldoende opvangplekken voor de verwachte instroom tot en met eind volgend jaar. De zoektocht naar nieuwe azc’s wordt voorlopig dan ook gestaakt, laat Van de Donk weten. „In mei stonden alle seinen op rood, maar onder meer door de Turkijedeal is het aantal asielzoekers teruggelopen”, meldt provinciewoordvoerder Arnoud Reijnen. „Daardoor is er nu voldoende capaciteit beschikbaar in de bestaande azc’s en is daar zelfs nog wat extra ruimte.”

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) overlegt de komende tijd met gemeenten om te kijken wat er moet gebeuren met de locaties die gemeenten op het oog hadden. Het kan zijn dat ze op een andere manier worden ingezet of dat de plannen helemaal worden stopgezet, maar het kan ook zijn dat de locatie achter de hand wordt gehouden. „Je weet immers niet hoe alles zich ontwikkelt in de wereld”, zegt Reijnen.

Lees het hele verhaal in BN DeStem

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen