Volledig scherm

Column: Veeg teken

Van oude mensen en de dingen waar zij geen vat meer op hebben: van de week probeerde ik de verwarming lager te zetten door met mijn handpalm de knop even te beroeren. Maar dat is dus de beweging waarmee ik tegenwoordig de portieren van mijn wagen moet zien te sluiten.


Het schermpje in het middenconsole van diezelfde auto reageerde helaas weer niet op mijn Apple-eske swipe-beweging om toch nog enigszins zwierig de navigatie te starten. En toen ik laatst thuis twee keer al te ferm met een vingertop op mijn beeldscherm tikte, gebeurde er niets. Wat mij weer deed beseffen dat mijn pc hopeloos ouderwets is.

Wat ik maar wil zeggen, is dat gebarentaal in het digitale tijdperk alleen werkt als je weet wanneer en hoe je die moet gebruiken.

Kijk dus uit dat je die virtuele vingerwijzingen niet ondoordacht ook achter­­ het stuur gebruikt, want een enkel gebaar kan dan verstrekkende­­ gevolgen hebben.

Afgezien daarvan is het natuurlijk wel zo dat wij steeds meer van de tijd die ons nog op deze aardbol rest, kwijt zullen zijn aan het bevingeren van beeldschermen. Soms op de tast, omdat onervarenheid je parten speelt. Steeds va­ker­­ in een wanhopige poging om voeling te krijgen met het heden, niet eens zozeer met de toekomst.

Van nature ben ik best fijngevoelig en soms wordt mijn Fingerspitzengefühl nog als aangenaam ervaren. Maar als mijn vingertoppen iets op zo’n schermpje moeten zien te bewerkstelligen, gaat het steeds vaker mis. Ik ben ofwel te gretig ofwel te traag en eigenlijk nooit doortastend genoeg.
Touch & go is bij mij geen logische volgorde. In een niet zo verre toekomst zal het ongetwijfeld rakelings misgaan­­. Als je hand frequenter begint te beven, dan kun je het wel schudden. Toch zeker als je in een digitale wilsbeschikking een vinkje verkeerd hebt staan.

Ergens voor duimen is tegen die tijd zo onnozel dat ze me vast uitschateren. En dat is best een hard gelag voor wie zich vroeger bij de pinken waande.

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
338 stemmen