Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Omerta

Op het Mexicaanse strand van Playa del Carmen pik je de Hollanders er zo uit. Ze zijn met rode oortjes verzonken in Judas, het boek over de ontmaskering van Willem Holleeder, Mijn gevecht, het ontluisterende demasqué van Thomas Dekker en zijn wielergeneratie, of in Juliana, de zoveelste pijnlijke ‘hoe heurt het niet’-aflevering van zijne koninklijke hoogheid prins Bernhard.

Drie boeken die de lome dag voorbij doen vliegen. Drie boeken, die vooral opzien baren met het doorbreken van de omerta, de stilzwijgende wet van het zwijgen.

Er komt nog een gedachte bovendrijven. Aan de mensen die niet blij zijn met de trilogie van vergane glorie.
Uiteraard vloekt Willem Holleeder tegen de muren van zijn Vughtse cel op en dat Willem Alexander de koninklijke weg bewandelt door te zeggen dat hij het boek over zijn oma niet heeft gelezen, zal ook niemand verbazen. Maar dat de ene na de andere wielrenner uit de generatie van Dekker meldt Mijn gevecht links te laten liggen, geeft wel te denken. De waarheid kan confronterend hard zijn. En sommige renners willen kennelijk niet worden herinnerd aan de donkere kant van hun sport. Of het is geen nieuws voor ze. Jaren geleden vroeg ik een renner of hij ook het meesterlijke boek Van Santander tot Santander van Peter Winnen had gelezen? ‘Natuurlijk niet’ luidde het bitse antwoord. Voor alle duidelijkheid: Van Santander tot Santander gaat amper over doping. Winnen neemt de lezer slechts mee in de wonderlijke gedachten van een veelal onzekere renner. Kennelijk vreesde het peloton destijds elke vorm van openheid. Zo zeer, dat omerta een typische wielerkwaal leek te zijn. Maar de omerta is overal, leert de vaderlandse boeken top-3 op het strand in Mexico. De huidige wielergeneratie lijkt er inmiddels zelfs van verlost. Wielertalent Sam Oomen gaat Mijn gevecht met belangstelling lezen. Hopelijk omdat het niet zijn pijnlijke waarheid is.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1041 stemmen