Volledig scherm

Column: Naam maken

Ben Bot zette me deze week aan het denken. De oud-minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij op de vraag ‘noem eens twee niet-Nederlandse europarlementariërs’ vaak geen antwoord krijgt. Nu heeft hij zelf gemakkelijk praten. Een zorgvuldig formulerende diplomaat die toch vaak ‘Ben Bot’ moet zeggen... Die onthoud je wel.

Politici denken soms veel te moeilijk. Ze willen graag naam maken, maar kunnen er beter iets van maken met hun naam. Neem Attje Kuiken, PvdA-Kamerlid uit Breda. Beslist geen backbencher, vicefractieleider zelfs, maar bij het grote publiek amper bekend. Dat had heel gemakkelijk anders gekund: waarom bemoeit ze zich niet met de ophokplicht voor kippen? Dán onthouden we haar.

Zeker als ze dan moet praten met de voorzitter van de vakbond van Pluimveehouders, die – ik ver­zin het niet – Hennie de Haan heet.

Wat voor Kuiken geldt, geldt ook voor haar plaats- en fractie­genoot Henk Leenders. Blijkt zich bezig te houden met natuur en landbouw. Stom! Een naam als Leenders sméékt om de portefeuille bankensector.

Nog een: Wassila Hachchi van D66. Die had helemaal niet naar Amerika hoeven vluchten, om daar voor Clinton te flyeren, als ze het thema volksgezondheid had geclaimd. Had meteen een slogan voor haar eigen foldertjes opgeleverd (Hachchi... gezondheid!).

Zo moet Joost Taverne (VVD) niet het woord voeren over staatsrecht, maar over alcoholbeleid. Dijkgraaf (SGP): overstromingsgevaar. Rog (CDA): visserij. Helder (PVV): waterkwaliteit. Keijzer (CDA): koningshuis. PvdA’er Van Dekken: dierenfokkerij. D66-lid Bergkamp? Lijkt me een prima woordvoerder voetbalzaken.
Kijk, zo dichten we de kloof.

En zelfs al lijkt je naam totaal nergens op, dan nóg kan er een voorteken in verborgen zitten. Een paar jaar geleden ontving ik een envelop, met daarop: BN DeStem, t.a.v. Nieuws Herijgens. Dat klopte natuurlijk niet, maar gaf me toch het gevoel dat ik het goede beroep had gekozen

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
4-2
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
27'
0-0
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
904 stemmen