Volledig scherm

Column: Mathilde

Natuurlijk is koningin Mathilde­­ nerveus. Ze mag zich dan al ruim drie jaar vorstin der Belgen noemen, dit staatsbezoek is anders dan andere.

Het gaat niet om die grens­­correctie in Limburg, waardoor Nederland 10 hectare verovert op de zuiderburen. Nee, het gaat om prestige, om een ware queens battle: wie is de schoonste van de Benelux?

Mathilde weet dat ze eigenlijk bij voorbaat kansloos is. Een muurbloempje is ze, in vergelijking met die wilde orchidee uit Argentinië voor wie het woord charisma uitgevonden lijkt.

Ze ziet er nochtans beeldschoon uit, Mathilde Marie Christine Ghis­­­­laine­­ gravin d’Udekem d’Acoz, op deze ijzig koude maandag in Amsterdam. Ze oogt slank in haar zilveren jurk van Pierre Gauthier en metallic-grijze jas van modehuis Natan. Kers op de taart is haar hoed, net zo groot als die van haar rivale Máxima.

Het is de hele dag windstil geweest, maar onverwacht steekt net nu een briesje op. Máxima is daar op berekend, dankzij haar met een joekel van een parel­­ versierde hoedenspeld blijft haar hoofddeksel zitten. Mathilde heeft geen speld en moet de wapperende flaphoed krampachtig en weinig majestueus vasthouden.

Ondanks de koude breekt het zweet uit bij de Belgische majesteit. Tot overmaat van ramp bespeurt de wankelmoedige Waalse ook irritatie bij haar gade Philip, die in haar ranke hand knijpt.

Het gezelschap bereikt het monument­­ op de Dam voor de traditionele kranslegging. Het plein is geplaveid met kinder­­kopjes. Kasseien, Vlaamser kan het niet, de koninklijke Belgen moeten zich thuis voelen op deze ondergrond. Toch gaat het mis. Mathilde blijft met haar stiletto tussen twee stenen haken en verliest haar muiltje als Assepoester bij haar vlucht van het bal.

Philip grijpt haar arm en ze herpakt­­ zich snel, maar het leed is geleden. Dit is geen sprookje, een happy end is uitgesloten. Het driedaagse duel is nu al beslist en levert andermaal een eclatante zege op voor Máxima, de enige echte koningin der Lage Landen.

Mathilde schopt ’s avonds na het banket boos haar high heels uit.

Ze weent zacht.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
729 stemmen