Volledig scherm
© Ramon Mangold/het fotoburo

Column: 'Het resultaat is Poelenburg, Spijkenisse en zet daar Breda-Noord ook maar bij'

Bent u ook zo blij dat Club Reeperbahn weer opengaat? Wat een opluchting. Dat brengt rust in de samenleving, let maar op. Want er lopen behoorlijk wat opgefokte types rond.

Zelfs in zo’n fijne stad als Breda vinden sommige allochtone jongens het nodig om blanke vrouwen met lange haren tot ‘hoer’ of ‘kankerhoer’ te bestempelen. Ik overdrijf niet. Enkele lieve vrouwen die ik goed ken krijgen het wekelijks te horen als ze door Noord fietsen. Ze noemen ook moeiteloos nog vijf vriendinnen en familieleden die hetzelfde hebben meegemaakt. Niet als incident, maar structureel.

Nu zijn die vrouwen niet ziek en ze zijn ook niet op weg naar Club Reeperbahn, dus is het feitelijk onjuist wat die jongens roepen. Als ik één ding geleerd heb in het leven is het dat boze mannen die op vrouwen schelden, vooral boos zijn omdat ze die knappe vrouwen niet kunnen krijgen. De mentaliteit van een deel van deze straatschoffies is onderzocht door journaliste en filosofe Fleur Jurgens in haar boek het Marokkanendrama. Haar conclusie is dat deze jongens ‘een groot ego en een kort lontje hebben’. En dat korte lontje helpt ook niet bij de vrouwen. Zeven van de tien Marokkaanse jongens tussen de 17 en 23 jaar heeft geen bruikbaar schooldiploma en maakt bijna geen kans op de arbeidsmarkt. Jurgens sprak met wetenschappers, behandelaars uit de kinder- en jeugdhulpverlening en psychiatrie, maar ook met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap.

De problemen achter de voordeur zijn complex. Analfabete ouders, een verkeerde opvoeding van de jongens, tot in de grond toe verwend, geen zelfkritiek en afhankelijk makende uitkeringen. Het resultaat is Poelenburg, Spijkenisse en zet daar Breda-Noord ook maar bij. Ik waak ervoor om ze over één kam te scheren. Ik heb een aantal van die jongens gesproken die het goede willen. Hard studeren, een eigen bedrijf beginnen en een gezin stichten. Zij hebben een punt als ze zeggen dat ze moeilijk aan een stageplaats komen en dat ook de goeden bijna overal met de nek worden aangekeken. Er zijn heus lichtpuntjes te zien bij de jongens die zich aan het milieu weten te ontworstelen. Maar voor de raddraaiers ben ik minder mild sinds ze mijn vriendinnen voor rotte vis uitmaken. Dus hen geef ik het advies om hun mondjes voortaan dicht te houden en als ze geen vrouw kunnen krijgen vooral naar Club Reeperbahn te gaan. Maar dan wordt het wel dokken jochies.

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
574 stemmen