Volledig scherm

Column: Fatal flora

Vorige week ben ik zomaar ineens op een voor mij totaal onbekende vrouw afgestapt in de supermarkt. Dat kwam omdat ze twee bossen lelies in haar handen had. Ik vroeg haar of ze een kat had thuis, maar dat was gelukkig niet het geval. Wat wel was gebeurd, was dat mijn vrouw en ik twee dagen eerder in datzelfde filiaal ook twee bossen lelies hadden gekocht. Een paar snippers van de blaadjes van die bloemen waren onze poes Hinde fataal geworden. De missionaris in mij wilde met zijn boodschap andere mensen behoeden voor soortgelijk onheil.

Lelies zijn de doodsvijand van katten. Alle delen van de plant en alle variëteiten van de soort bevatten een type gif dat fataal is voor poezen en katers. Of ze nou blaadjes eten, per ongeluk stuifmeel aan hun pootjes krijgen of van water drinken waarin lelies hebben gestaan, een kat gaat er vrijwel altijd aan dood.

Het gif in de lelie tast de niertjes van een kat aan. Binnen 48 uur is er sprake van acuut nierfalen met de dood tot gevolg. Alleen in gespecialiseerde klinieken slagen ze er een enkele keer in om dat proces van verwoesting van de nieren te stoppen. Een tegengif is er niet.

Ik wist dat niet, dat lelies voor mijn poes zo dodelijk konden zijn. Uit de vele reacties die wij op haar dood kregen, bleek dat zowat niemand dat wist. Ook dierenartsen weten lang niet altijd hoe te handelen bij lelievergiftigingen. Maar die alledaagse snijbloemen c.q. dodelijke graftakken worden desondanks overal verkocht, zonder dat er enige vorm van waarschuwing op de verpakking staat. En dus belanden die fatal flowers in vazen in huizen, waar heel dikwijls katten rondlopen.

De waarschuwingen op pakjes sigaretten om op de gevaren van roken te wijzen, lijken schromelijk overdreven in vergelijking met de sticker die op het folie van een bos lelies zou moeten zitten: DEZE BLOEMEN ZIJN DODELIJK VOOR KATTEN. HAAL ZE NIET IN HUIS!

Maar ja, in zo’n sticker zit geen handel. Dus die zal er niet komen.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
75 stemmen