Volledig scherm

Column: Doei!

Altijd gedacht dat een aubergine een groente was. Sinds ik de afbeelding van deze donkerpaarse jongen als emoji naar iemand heb geappt, weet ik beter. Tientallen schuddebuikende smileys waren mijn antwoord. Het duurde even voor ik doorkreeg wat er aan de hand was. Dat de aubergine staat voor het lichaamsdeel dat exclusief aan het lijf van mannen toebehoort.

Sindsdien heb ik nooit meer een plaatje van groente en fruit durven appen. Stel dat het een boodschappenlijst voor een van mijn zonen betreft. Wie zegt mij dat die onschuldige goudreinet in het moderne hyrogliefenschrift niet staat voor een wulpse vrouwenborst, of voor iets dat ik hier niet eens durf op te schrijven?

Tomaten, komkommers, pruimen, zwarte bessen... ineens zie ik wat er mee bedoeld zou kunnen worden. Zoiets wil je echt niet geappt krijgen door je moeder, laat staan dat je het zaakje in de supermarkt bij de 16-jarige caissière op de lopende band durft te leggen.

Ik sla (niet de groente!) wel vaker de plank mis als het om emoji’s gaat. Het interpreteren van huilende of lachende poppetjes lukt me prima. En met een zonnetje weet ik ook wel raad. Maar wat is toch de diepere betekenis van een meegestuurde bliksemschicht, een spook of een hand waarvan de vingers in alle mogelijke standen zijn afgebeeld?

Ik las van de week dat de allereerste vacature voor het vertalen van emoji's online staat. Ik ben dus niet de enige emojibeet die zich wekelijks afvraagt: is die met die rode wangen nou beschaamd, verhit of stomverbaasd? Of: bedoelt iemand die mij een smiley met een horizontaal zigzagmondje stuurt iets anders dan degene die voor het verticale zigzagsmoeltje gaat?

Bij de afdeling hand- en armgebaren had ik de hulp van de emojitolk ook goed kunnen gebruiken. Stuurde ik laatst een hartelijk bedoelde uitzwaai-emoji, bleek het in de ogen van de ontvanger een ‘zo – die – is – eindelijk – opgerot, doei!’. Ik heb het volledige alfabet moeten inzetten om de schade te herstellen. Die letters zijn helemaal zo gek nog niet.

Live Voetbal

home logo SS LazioLAZ
40'
0-1
VitesseVIT
away logo

poll

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
1002 stemmen