Volledig scherm

Column: Bordelen

Zeker weten dat de collega op de eindredactie ge­­gniffeld heeft bij het bedenken­­ van de openingskop in de krant van dinsdag. ‘Stichting zet ideële bordelen op’.

Ik ben gek op alliteraties. Gevolg van een overdosis Suske en Wiske in mijn jonge jaren. En ook al is ‘ideële bordelen’ geen beginrijm, het bekt wel net zo heerlijk. Ik zie meteen een nieuw album (voor volwassenen) van onze Vlaamse vrienden voor me met die titel. Het Humanitaire Hoerenkot kan ook, of Het Liefdadige Lustoord. Met Sidonia als madam, Krimson als vileine pooier en Lambik als onbenullige klant.

Dat het streven van de bedenkers – de stichting Non Nobis - uiterst­­ nobel is, neem ik graag aan. Ik betreur­­­ ook dat veel prostituees in mensonterende omstandig­­heden hun ding moeten doen. Wie weet, werkt dit revolutionaire plan, waarbij hoeren minder afhankelijk worden­­ van souteneurs­­ en exploiteurs­­, ook wel taboe­doorbrekend.

Toch moet ik steeds lachen om die woorden die in mijn hoofd blijven zingen: ideële bordelen. Ze roepen hippie-achtige beelden op. De prostituee is niet langer een dame van lichte zeden die haar lichaam verkoopt. Ze is een engel, die liefde schenkt aan al haar gasten. Na afloop doneren zij op hun beurt een bedrag, uit dankbaarheid voor zoveel affectie.

Rode lichten zijn niet meer nodig­­ om het schaamrood bij de klanten te camoufleren, alles kan in een transparante omgeving. Condooms, tissues en andere attributen­­ zijn fair trade en biologisch afbreekbaar. Er wordt geen champagne in piccolo’s geserveerd, alleen kristallen glazen met libido-bevorderende kruidenthee.

Ik heb stiekem zo’n vermoeden dat de briljante bedenkers dit plan al maanden op de plank hadden liggen, maar dat ze expres gewacht hebben tot december, maand van de naastenliefde. Heel slim. Alleen de naam van die stichting, daar heb ik moeite mee: Non Nobis. Met andere woorden: bordelen, prima, maar Niet Voor Ons... Dat riekt toch een beetje naar schijnheiligheid.

Live Voetbal

home logo SS LazioLAZ
37'
0-1
VitesseVIT
away logo

poll

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
1000 stemmen