Volledig scherm
De vluchtelingenopvang in de Boschpoort (de voormalige Koepelgevangenis) sluit op 22 oktober de deuren. De vierhonderd vluchtelingen moeten dan elders zijn ondergebracht. Het COA en Breda zoeken een oplossing voor de opvang. foto Palko Peeters

COA wil de relatie met gemeente Breda goed houden

BREDA - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil in een 'goed gesprek' uit de impasse komen met Breda. "Maar het heeft wel even tijd nodig." Dat zegt woordvoerder Robert Ploeg van het COA op het conflict over de huur van het belastingpand aan de Gasthuisvelden.

Wethouder Alfred Arbouw (VVD) uitte woensdagavond in het raadsdebat nog stevige kritiek op het COA. Er lag eind mei een concept-bestuursovereenkomst, zei hij.

De tekst moest nog even teruggekoppeld worden in de COA-organisatie. Daarna bleef het stil, stapte een projectleider op en verloor de gemeente volgens Arbouw de contactpersoon. Tot 8 juli, toen B en W het COA duidelijk maakten dat er wel degelijk een 'rechtsgeldige' mondelinge afspraak ligt voor huur van het belastingpand.

Ploeg: "We hebben daar nu niet direct een kant-en-klaarantwoord op. Maar wij zitten er niet negatief of scherp in. We willen de relatie met de gemeente goed houden. Wat ons betreft wordt er de komende tijd goed gesproken, gaan we rond de tafel. We moeten nu zorgvuldigheid betrachten en de tijd nemen."

Vanwege de kleinere asielinstroom heroverweegt het COA investeringen in opvanglocaties. In september komt het COA met uitsluitsel. 

Lees vrijdag meer in BN DeStem

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
757 stemmen