Volledig scherm
© Ramon Mangold/het fotoburo

Club Reeperbahn in Breda gaat in afwachting van rechterlijke uitspraak weer open

BREDA - Club Reeperbahn, de (nog) gesloten seksclub aan de Belcrumweg in Breda en de gemeente Breda stonden dinsdag opnieuw voor de rechter.

Na de zitting in mei bij de rechtbank in Breda, gebeurde dat dit keer bij de Raad van State in Den Haag. Inzet: was het besluit om het bordeel eind 2013 te sluiten wel terecht?

Juan Carlos Reina, destijds de eigenaar van Club Reeperbahn, had de zaak aangespannen omdat in zijn ogen de sluiting van de seks club veel te ver ging. "Disproportioneel’’, betoogde zijn raadsman Frank Koningsveld.
De seksclub werd 2,5 jaar geleden op last van de gemeente gesloten omdat bij twee politiecontroles, in augustus en november 2013, twee in de club werkzame meisjes hun werkvergunning niet konden laten zien.
Een dag later deden ze dat bij de politie alsnog, maar daar had de gemeente geen boodschap aan. De zaak werd voor een maand gesloten en toen enkele maanden de eigenaar een nieuwe exploitatievergunning aanvroeg, werd die geweigerd. Sinds die tijd zit de zaak dicht.
Sindsdien zijn beide partijen in een fel juridisch gevecht gewikkeld en staat de seksclub op punten voor. Eind juli besliste de rechtbank in Breda namelijk dat de gemeente de echtgenote van Reina, die de zaak in 2014 op haar naam had laten zetten, onterecht een exploitatievergunning had geweigerd.
Het bordeel gaat daarom begin volgende week weer open. Maar de Reina’s willen meer. In hun ogen is de gemeente met de sluiting haar boekje te buiten gegaan. Als de Raad van State dat met ze eens is, wacht de gemeente een flinke schadeclaim wegens gederfde inkomsten 2,5 jaar lang.
Of het zover komt? Bart Roozendaal, de raadsman van het kantoor AKD Advocaten die na de juridische nederlaag in juli door de gemeente werd ingehuurd om het dossier Reeperbahn tot een goed einde te brengen, betoogde gisteren dat de gemeente precies volgens het boekje gehandeld heeft.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.  

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen