Volledig scherm
© ANP

Chinese vraag naar het 'witte goud' blijft

BREDA - Winkeliers hebben iets minder last van de enorme run op melkpoeder voor baby's. Het georganiseerde, massale opkopen voor de Chinese markt lijkt af te nemen.

Detailhandel Nederland ziet ook de illegale handel afnemen. Maar waarschuwt onverkort voor de criminele bendes die uit zijn op het 'witte goud' van Nutricia.

Volgens Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland, is de vraag vanuit China naar Nederlandse melkpoeder voor zuigelingen nog steeds groot. Die behoefte nam explosief toe nadat in 2008 lokale Chinese melkpoeder verontreinigd bleek te zijn met melamine. Daardoor werden vele duizenden baby's ziek en overleden zeker zes zuigelingen. Daardoor ontstond een lucratieve parallelhandel vanuit met name ons land naar China.

Van Steeg heeft de indruk dat dubieuze figuren hun handel moeilijker naar China krijgen. Dat komt door aangescherpte regelgeving. Ook Nutricia heeft allerlei acties ondernomen. Zo heeft de fabrikant een deal gesloten met de Chinese webshop Tmall Global van Alibaba.

Die bengt de Nederlandse melkpoeder tegen lagere prijzen op de markt dan de handelaren. En om de beschikbaarheid in Nederland te garanderen heeft Nutricia de productie van babymelkpoeder de laatste jaren enorm opgevoerd, bevestigt woordvoerster Anja Timmermans.

Daardoor nemen de voorraden toe en komen lege schappen bijna niet meer voor. Toch kunnen detaillisten, winkelketens en webshops de beperkingen op het aantal pakken per klant of per bestelling nog niet laten varen.

Chinese opkopers proberen nog altijd die beperkingen te omzeilen. Met heel veel mannen en vrouwen – de zogeheten 'runners' – stropen ze winkels af om via een eigen circuit melkpoeder naar China te exporteren.

De politie registreerde vorig jaar daarnaast 900 diefstallen van melkpoeder uit winkels en opslagplaatsen. Dat is vaak het werk van georganiseerde, rondtrekkende bendes – vooral Oost-Europeanen – die hun buit doorverkopen aan Chinese tussenhandelaren.

Het kan gaan om enorme partijen en dus ook grof geld. Net als in de drugswereld komt het regelmatig voor dat criminelen handelaren overvallen of 'rippen'. De opkopers, vaak Nederlanders van Chinese afkomst, worden dan in de val gelokt, bedreigd en beroofd van hun geld.

In Breda werden begin vorig jaar diverse gewelddadige overvallen gepleegd die te maken hebben met de handel in babymelkpoeder. Achter die overvallen zit mogelijk een bende uit China.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
849 stemmen