Volledig scherm
Chero knoopt bij haar schoonmoeder een doek om. © Ad Pertijs

'Chero' en Sprundelse vriend verloofd in Kenia: 'Je bent een blanke geworden'

KAPLAMAI/ITEN - Atlete Elizeba Cherono keerde terug naar Kenia om zich daar te verloven met Sprundelaar Menno Franken. Een liefde die twee werelden verenigt. Onze verslaggever Ad Pertijs was aanwezig bij het verlovingsfeest.

Volgend jaar gaan 'Chero' en Franken samen wonen in Roosendaal, maar eerst de verloving. In de cultuur van haar Nandi-stam staat dat gelijk aan een huwelijk. Het terrein rond het ouderlijk huis (vader Cherono is een redelijk welvarende boer met 110 koeien) is feestelijk versierd. De massaal op het festijn afgekomen plaatselijke bevolking wacht onder een viertal tenten rustig de uitkomst van de onderhandelingen rond de bruidsschat af.

Vijf koeien
Menno en zijn vader realiseren zich dat dit serious business is als ze de woonkamer van huize Cherono binnen stappen. Die zit vol met belangwekkende mannen en vrouwen. Nadat de vrouwelijke dominee de bijeenkomst heeft geopend met een gebed, komt een neef van de familie direct tot zaken. Hij wil vijf koeien. "En geen kleintjes." 

Er volgt een gesoebat over prijzen en leveringsvoorwaarden. Vader Michel is geen veehandelaar, maar na lang en zenuwslopend loven, bieden, overleggen met diverse 'adviseurs' en een schaap als bonus voor de moeder van de bruid komen beide partijen er dan toch uit.

Mzungu's
Het is het startsein van een dag vol Afrikaans opzwepend gezang, dans, eten en Nandi-tradities. "Het is weer is wat anders", zegt de voormalige postbode Tinus Hoppenbrouwers droogjes als hij met een rode Masai-doek om de middel probeert mee te bewegen in het ritme van de om hem heen dansende Kenianen, die de voormalige verdediger van sv Sprundel in hun kring hebben getrokken.

Ondertussen raken de honderden aanwezigen niet uitgekeken op de bijna twintig mzungu's (blanken) in hun midden. Vooral de blonde dochters en schoondochters trekken de aandacht. "Nu jullie Chero meenemen, wilt u dan ook een van uw dochters hier laten?", vraagt de spreekstalmeester van het feest. Pa Franken doet net of hij het niet begrepen heeft.

Liever lopen
In alle ernst geven dominee en familieoudsten de Frankens wel mee dat ze 'vanaf nu' ook deel uit maken van hun familie. Omgekeerd zeggen de Cherono's zich één te voelen met de mzungu's uit Sprundel. De dag na de verloving geeft Menno Franken aan dat daar precies ook de kracht ligt van zijn verloofde. 

"Ze is zo enorm flexibel. Chero wil dolgraag deel uitmaken van de samenleving waarin ze leeft. In Nederland moest ze daarvoor weer onder aan de ladder beginnen. Ze is direct begonnen met het leren van het Nederlands, ze is een opleiding begonnen in de zorg en ze heeft haar rijbewijs gehaald."

Menno Franken geeft aan dat je Kenia niet uit zijn Chero kunt halen. "Ik ga in Roosendaal nog altijd liever lopend dan met de fiets boodschappen doen", zegt ze lachend. Toch is ze ook wat dat betreft aan het veranderen, kreeg ze onlangs van een van haar zussen mee. "Ze vroeg of ik deze maand bij haar langs kom in Mombassa. Dat is twee dagen met de bus vanuit Kitale. 'Ik ga geen twee dagen in de bus zitten', zei ik. 'Chero, je bent een blanke geworden', kreeg ik toen te horen."

Lees het hele verhaal zaterdag in BN DeStem.

Volledig scherm
Menno en Chero als stralend middelpunt op hun door 500 gasten bezocht traditioneel verlovingsfeest in Kaplamai. Het dorp was eveneens uitgelopen om zijn blanke deel van de familie te aanschouwen. Linksonder deelt Menno's zus Merel stukjes bruidstaart uit de toegestroomde dorpsjeugd. Foto's Ad Pertijs
Volledig scherm
De bruidsmeisjes, onder wie de twee zussen van de bruidegom en drie 'schoonzussen'. © Ad Pertijs
Volledig scherm
Veel moois op de eerste rij. © Ad Pertijs

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen