Volledig scherm
Angelo Somers en de klok die mee naar Canada gaat © Chris van Klinken/Pix4Profs

'Canadezen vinden onze ceremonie in Welberg mooi'

WELBERG - „Het is een cadeau van de gemeenschap, dus dan moet je er als gemeenschap ook wel zijn”, zegt Angelo Somers. De voorzitter van Stichting Bevrijdingsmonument Welberg heeft het over de kerkklok die de Canadezen zaterdag krijgen. Die kan de stichting gratis overhandigen, dankzij alle (veelal lokale) sponsoren. Hij hoopt daarom dat zo veel mogelijk Steenbergenaren zaterdag naar de herdenking komen.

Het heeft Somers enkele jaren gekost, maar de herdenking van de Slag om de Schelde lijkt nu ook in de gemeente Steenbergen ingeburgerd te zijn. „Voor de Canadezen zijn we best belangrijk. Hier gebeurde het. Dit was het slagveld.”

Na de herdenking komende zaterdag overhandigt de Stichting de kerkklok. „De Canadezen vinden onze ceremonie heel mooi. We doorbreken niet alleen de stilte door het luiden van de klok, maar laten ook een boodschap horen: dit nooit meer.” De overhandiging gebeurt door het touw, waarmee de klok geluid wordt, door te geven. „Daarna luiden we beide klokken voor de eerste en laatste keer samen naast elkaar.” Het is de wens van Somers dat er in de toekomst een tijdstip en datum wordt gekozen waarop de klokken in Canada en Welberg tegelijk klinken.

Lees dinsdag meer in BN DeStem
 

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
29 stemmen