Volledig scherm

Camping Fort Oranje: gemeente Zundert laat bewijs verdwijnen

RIJSBERGEN - Camping Fort Oranje beschuldigt de gemeente Zundert van ‘het wegmaken van bewijsstukken’. Dat is volgens zoon Jan van eigenaar Cees Engel strafbaar. Hij heeft daarom onlangs opnieuw aangifte gedaan tegen burgemeester Leny Poppe-de Looff.

Volgens Engels advocaat Jeroen Pols probeert de gemeente te verhullen ‘welke geheime en mogelijk onwettige afspraken er zijn gemaakt met andere overheden om Fort Oranje gezamenlijk kapot te maken’. De aangifte heeft betrekking op het dossier dat het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) samenstelde over het omstreden recreatiepark en eigenaar Engel. Het gaat met name om afspraken die volgens de advocaat in 2013 zijn gemaakt tijdens het werkbezoek van toenmalig staatssecretaris Fred Teeven aan Zundert.

Geen nieuwe informatie vastgelegd
​Die ontmoeting stond in het teken van de jarenlange strijd van Zundert tegen Fort Oranje, dat volgens de gemeente de regels met voeten treedt. Er is sprake is van onveilige woonomstandigheden, criminaliteit en sociale ellende. In een rapport vergelijkt de GGD de Rijsbergse camping met een sloppenwijk. Het RIEC heeft Engel vorig jaar november schriftelijk laten weten dat alle verzamelde gegevens over hem zijn vernietigd en dat geen nieuwe informatie meer is vastgelegd. „Als dat klopt heeft het RIEC en daarmee de gemeente als eindverantwoordelijke de Archiefwet overtreden. Vernietiging is pas toegestaan als de stukken niet meer van belang zijn voor rechtzoekende burgers, zoals Engel”, concludeert Pols. Hij vindt dat dit ‘de verdenking rechtvaardigt dat sprake is van het wegmaken van bewijsstukken’.

Verbeten strijd
Engel voert al jaren een verbeten juridische strijd om aan te tonen dat de gemeente Zundert, politie, OM Belastingdienst en andere overheden ‘stiekem samenspannen tegen Fort Oranje’. Met het RIEC-dossier in de hand, denkt advocaat Pols dat te kunnen aantonen. De jurist kreeg van het RIEC een verslag toegestuurd van het Teeven-bezoek: „Maar daarin waren alle belangrijke passages zwart gemaakt.”

De gemeente Zundert gaat inhoudelijk niet op de verdenkingen. Engel heeft bij de gemeente ook een bezwaarschrift ingediend tegen de gang van zaken. „Dat nemen we in behandeling”, zegt woordvoerster Nicolette Bovenhorst.

Travellers
In juni deed Engel ook aangifte tegen de burgemeester. Toen was hij boos dat de gemeente een week lang weigerde politiebijstand te geven bij het verwijderen van Engelse travellers, die illegaal kampeerden op de parkeerplaats van Fort Oranje. De gemeente dreigde de camping met een dwangsom van 25.000 euro als ze de Engelsen zelf niet snel zou verwijderen. Bovenhorst zegt dat Zundert de dwangsom heeft ingetrokken omdat ‘de geconstateerde overtreding is opgeheven’. De Engelsen vertrokken na ruim een week na herhaalde sommaties door politie en Engel.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
775 stemmen