Volledig scherm
Buurkinderen samen in actie tijdens de nationale Burendag van twee weken geleden, aan het Toernooiveld in Etten-Leur. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Buurtonderzoek: West-Brabant is blij met de buren

WEST-BRABANT - Ze zeggen elkaar vriendelijk gedag, gaan bij elkaar op de koffie en vieren soms samen vakantie. Ja, de West-Brabander is best tevreden over zijn buren. Bijna een kwart ziet hen zelfs als vrienden.

Dit blijkt uit het buurtonderzoek dat BN DeStem samen met andere regionale kranten hield. Ruim 90.500 mensen vulden de enquête in. Bijna drie kwart van de mensen in West-Brabant zegt zich niet te storen aan hun zijn buren. Is er wel wrevel dan gaat het vooral over geluidsoverlast en het parkeren van de auto. In mindere mate is er misnoegen over de erfafscheiding.

Veel West-Brabanders (ruim 42 procent) willen voor geen goud weg uit hun woning. En als ze een miljoen winnen? Ja, misschien, maar dan zoeken ze wel naar een woning in dezelfde buurt.

Over het algemeen vinden de West-Brabanders dat ze in het mooiste stukje van hun gemeente wonen. Gemiddeld geven ze hun straat een 7,6, hun buurt een 7,5 en hun gemeente een 6,9. Inwoners van Roosendaal zijn met een 6,3 het minst positief over hun gemeente.

Negen van de tien West-Brabanders voelen zich veilig in hun buurt, maar tegelijkertijd meent bijna een kwart van de mensen dat de criminaliteit in de eigen omgeving toeneemt. Met name in Zundert, Roosendaal en Bergen op Zoom maken de mensen zich zorgen over misdaad.

In de grote plaatsen laten de bewoners niet gemakkelijk een deur of raam open staan, terwijl de inwoners van de kleinere plaatsen zeggen dat het best kan. Een vijfde van de West-Brabanders zegt 's avonds de deur niet open te doen. Met name in Zundert, Rucphen en Bergen op Zoom blijft de deur gesloten.

Klik hier voor alle resultaten van het Buurtonderzoek in het verspreidingsgebied van BN DeStem. 

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
757 stemmen